SF'er risikerer at stå med to pladser efter dobbeltvalg

Karsten Hønge (SF) er tidligere blevet kritiseret for både at stille op til Europa-Parlamentet og Folketinget.

Foto: Mads Claus Rasmussen

Hvis SF får det valg til Europa-Parlamentet, som meningsmålinger spår, så kan folketingspolitiker Karsten Hønge (SF) ende med at skulle vælge mellem Folketinget og EU.

De seneste målinger, der blandt andet er foretaget af Megafon for TV2 og Politiken, viser nemlig, at SF står til at få to mandater til EP-valget på søndag.

Hvis det sker, giver det en plads til partiets spidskandidat, Margrete Auken, og partiets nummer to, Karsten Hønge.

Men ifølge politikeren, der både stiller op til Folketinget og Europa-Parlamentet, er det op til partiets ledelse at beslutte, hvor han "kan gøre mest gavn".

»Det er ledelsen, der afgør, hvad jeg skal. Uanset hvilken opgave partiet sætter mig til, så er jeg frisk på det,« siger Karsten Hønge til Ritzau.

Danmark har siden 2014, hvor det seneste valg blev afholdt, haft 13 pladser i Europa-Parlamentet. Heraf er én plads gået til SF.

Forud for årets valg har Karsten Hønge, der i dag er SF's politiske ordfører, sagt til blandt andre TV2 Fyn, at han bare skulle fungere som en form for "hjælperytter" til Margrete Auken i EP-valgkampen.

Torsdag vil han imidlertid ikke afvise, at han kan ende med at skifte København ud med Bruxelles, hvis SF får endnu en plads.

»Min umiddelbare førsteprioritet er folketingsvalget. Men hvis de (ledelsen, red.) synes, at jeg gør mest gavn ved at tage til Bruxelles, så pakker jeg kufferten og tager derned om en måned, «siger Karsten Hønge.

Beslutningen om at stille op til begge valg er tidligere blevet mødt med kritik fra politikerkolleger.

Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen kaldte for eksempel Karsten Hønges dobbeltkandidatur "grådigt".

SF'eren har dog affærdiget kritikken ved at sige, at han ikke ved, om han bliver valgt ind nogen af stederne.

Og selv hvis han får en plads i Europa-Parlamentet og i Folketinget, ser Karsten Hønge det ikke som et alvorligt problem.

»Den slags problemer og dilemmaer er jeg glad for at have. For det er jo et dilemma, men er det ikke et fantastisk dilemma? Man kan også sige, det er et problem, men er det ikke et luksusproblem?«

Europaparlamentetsvalget afholdes i alle EU-lande mellem den 23. og 26. maj.

/ritzau/