S om udviklingsstøtte: Der er behov for hver en krone

Regeringspartierne kan ikke begribe, hvordan Venstre kan tale om besparelser i udviklingsbistanden, når verden oplever det største antal flygtninge siden Anden Verdenskrig.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Det er hovedrystende, når Venstre lancerer en plan for besparelser på 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden, når det største antal flygtninge siden Anden Verdenskrig banker på døren til Europa.

Sådan lyder det fra både Socialdemokraterne og de Radikale, efter Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), i Berlingske har løftet en del af sløret for, hvor sparekniven skal ramme, hvis Lars Løkke Rasmussen (V) kan kalde sig statsminister efter næste folketingsvalg.

»Lige nu står vi i en situation med flest flygtninge i verden siden Anden Verdenskrig. Ligene flyder i Middelhavet, og der er behov for hver en krone til dels at lave en humanitær indsats over de folk, der er ved at dø, men i høj grad også på at fokusere på at hjælpe udsatte lande, så folk kan se en fremtid i deres hjemland frem for at flygte derfra. Det er en hovedrystende udmelding fra Venstre, som vi desværre har hørt før,« siger Socialdemokraternes udviklingsordfører, Mette Gjerskov (S).

Venstre mener, det er på tide, Danmark tager et opgør med nogle af de »development-darlings«, som har modtaget udviklingsbistand i 40 år, »uden at der rigtigt er sket det store ved det, og uden at du kan se forskellen«, som Jakob Ellemann-Jensen udtrykker det.

Den udmelding kan de Radikales udviklingsordfører, Lone Loklindt (R), ikke finde hoved eller hale i.

»Jeg har svært ved at forstå, at man med så mange konflikter i verden kan foreslå, at vi sparer på udviklingsbistanden. Det er dejligt, at Venstre endelig bliver mere præcise omkring, hvad de vil, men jeg forstår ikke, hvorfor de vil spare netop på udviklingslandene,« siger hun.

»Jeg ved ikke, om der er nogle lande, hvor der ikke er sket noget i 40 år. Der er lande, hvor det har taget lang tid. Nu nævnes Tanzania af Venstre, og der er der rent faktisk sket store fremskridt på det seneste. Men der er intet, der er statisk i udviklingsbistanden. Her bliver hele tiden sat nyt fokus, og det skal vi blive ved med, og vi skal løbende justere, men ikke bare fjerne for at fjerne,« siger Lone Loklindt.

Socialdemokraterne mener, at Venstres forslag er usammenhængende, og når regeringen igen har fået Danmarks økonomi helt på skinner, så skal udviklingsbistanden øges.

»Hvis man fjerner støtten fra Latinamerika, som Venstre har i tankerne, så kommer man ikke op på et beløb, der nærmer sig de 2,5 milliarder. I øvrigt vil det ødelægge virksomheders fremtidige muligheder i regionen, da mange økonomier i Latinamerika er på vej op og dermed snart kan gå fra udviklingsbistand til handel,« siger Mette Gjerskov og slår fast:

»Nu har vi først skulle få styr på den hjemlige økonomi, og når der er helt styr på den, så skal udviklingsbistanden stige til en procent af bruttonationalproduktet igen. Det skal ske, så snart, der er luft til det i budgetterne.«