Regeringen: Venstres bistandsregnestykke stemmer ikke

Selv hvis V dropper bistand til Asien og Latinamerika, finder partiet end ikke halvdelen af sin bebudede besparelse, lyder det fra udviklingsministeren.

Venstre vil skære to en halv milliard i ulandsbistanden. Men oppositionspartiets regnestykke hænger slet ikke sammen, lyder det fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S). Fold sammen
Læs mere

Der er hverken hoved eller hale i Venstres plan om at spare 2,5 milliarder kroner af Danmarks knap 17 milliarder store udviklingsbistand. Det fastslår handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), der tager udgangspunkt i, at partiet selv siger, at dansk bistand fremover hovedsageligt skal koncentreres i Afrika.

»Regnskabet stemmer slet ikke. Selv hvis al den bistand, vi i dag giver uden for Afrika, skæres væk, giver det kun mindre end en milliard kroner,« siger Mogens Jensen, der samtidig beskylder Venstre for endnu en gang ikke at lægge sin politik åbent frem.

»Mens Venstre beskylder regeringen for løftebrud, kan vi konstatere, at partiet ikke engang vil forklare vælgerne, hvad de selv vil. Venstre skylder stadig at forklare befolkningen, hvem af verdens fattige, der skal holde for, hvis Venstre får regeringsmagten,« siger Mogens Jensen.

Han har også svært ved at se logikken i, at Venstre vil fokusere bistanden i Afrika, men samtidig vil lukke for kassen for nogle af de lande på kontinentet, hvor Danmark har ydet bistand i årtier. Det vil Venstre – forklarer partiets udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen – fordi bistanden ikke har virket.

Men det er Mogens Jensen imidlertid lodret uenig i.

»Tanzania er faktisk et af de lande, hvor vi virkelig har haft succes,« konstaterer ministeren. Han forudser også, at Venstres sparekniv vil ramme nogle af Danmarks ambassader og repræsentationer rundt omkring i verden.

»Og det vil så ske til skade for dansk erhvervslivs muligheder i de pågældende lande,« siger Mogens Jensen, der også efterlyser et svar på, hvorfor udenrigsordføreren vil tilføre Udenrigsministeriet ekstra 70 millioner kroner, når Venstre samtidig gennemfører en bistandsbesparelse, som ifølge partiet selv vil sende ministeriet i København på slankekur.

»Det hænger ikke sammen. Igen må vælgerne spørge, hvor de egentlig har Venstre,« siger Mogens Jensen.

K sætter hælene i

Mens Venstre har opbakning fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance til at barbere dansk udviklingsbistand, sætter de Konservative hælene i og erklærer sig på linje med S.

Ifølge de Konservatives 2020-plan skal udviklingsbistanden være 0,8 procent af BNI, og i en fælles kronik med Mogens Jensen har de Konservatives tidligere udenrigsminister Per Stig Møller advaret mod Venstres sparekniv.

»Det er skadeligt for verdens fattigste, men også for Danmarks indflydelse og interesser, hvis der foretages voldsomme nedskæringer i udviklingsbistanden. At gå ned på FNs minimumsmålsætning på 0,7 procent af BNI vil føre dansk udviklingsbistand tilbage til det laveste niveau siden 1970erne,« lød det i kronikken.