Pia K: Udviklingsbistand har støttet modbydelige diktatorer

Det er ganske forståeligt, når danskernes opbakning til udviklingsbistanden er dalet. Det er for svært at se, om pengene hjælper, og i flere tilfælde er midlerne gået til modbydelige diktatorer, lyder det fra Pia Kjærsgaard.

Det er ikke så mærkeligt, at andelen af danskere, der støtter dansk ulandsbistand er faldet. Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard (DF), i sin blog på Berlingskes politiske site, Politiko.dk, tirsdag.

Danskernes opbakning er dalet fra 76 procent til 61 procent, viser en rundspørge, analyseinstituttet Wilke har lavet for Udenrigsministeriet.

Og for Pia Kjærsgaard er det fuldt forståeligt - danskerne kan nemlig se, at den høje udviklingsbistand ikke forhindrer tilstrømning af indvandrere til Danmark, og det er for svært at se, hvad vi får for pengene ude i verden.

»Bliver de brugt fornuftigt som »hjælp til selvhjælp«, eller fastholder de modtagerlandene i et afhængighedsforhold? I mange tilfælde har vi med ulandsbistanden indirekte støttet nogle modbydelige diktatorer ved at hjælpe dem med at fastholde magten. Ulandsbistanden er på den måde blevet en hindring for nødvendige reformer og demokratisering. Derfor bør ulandsbistanden aldrig gives uden politiske betingelser om, at modtagerlandet respekterer menneskerettighederne og indfører demokrati,« skriver Pia Kjærsgaard.

Og det betyder blandt andet, at Danmark ikke skal give bistand til et land som eksempelvis Zimbabwe.

»Danmark skal ikke give en krone i ulandsbistand til det racistiske regime i Zimbabwe, hvor galningen Mugabe i stor stil har bedrevet etnisk udrensning, siden han kom til magten,« lyder det fra DFeren.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) placerer en del af ansvaret for den dalende opbakning hos Venstre, fordi partiet har talt for at skære i støtten. Men det ansvar sender udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) fluks tilbage på ministerens bord.

»Det er en dårlig undskyldning fra en minister, der ikke er sit ansvar bevidst. Hvis opbakningen til hans område falder, er det per definition hans skyld. Det er ham, der er ministeren, og nu må man tage sig sammen,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Udviklingsbistanden, der aktuelt udgør i omegnen af 17 milliarder kroner på statsbudgettet, ventes at blive et af stridspunkterne under den kommende valgkamp. Venstre ønsker at skære i støtten, så den går fra de nuværende 0,83 procent af bruttonationalproduktet til de 0,7 procent, som FN anbefaler.

Dansk Folkeparti og Pia Kjærsgaard mener ligesom Venstre, at Danmark ikke skal give mere i ulandsbistand end det af FN anbefalede gennemsnit på 0,7 procent af BNP.