S eftersøger blå finansiering af boligskat

Regeringen kan ikke bruge 32 milliarder på boligskat uden regning, mener S-formanden Mette Frederiksen.

Arkivfoto. Regeringen kan ikke bruge 32 milliarder på boligskat uden regning, mener S-formanden Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen spiller ikke med åbne kort, når den vil lempe boligskatten med 32 milliarder kroner uden at forklare, hvordan den betaler regningen.

Det siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, før hun forhandler boligskat med regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale.

- Jeg kan ikke huske fortilfælde, hvor en regering har lagt en plan frem til 32 milliarder kroner uden at ville fortælle danskerne, hvem der skal betale for det, siger Mette Frederiksen.

- Er det husejerne i Sønderjylland? Er det lejerne? Hvem er det, som skal betale for dette?

Regeringen vil fastfryse grundskylden til 2020. Det giver ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd en gevinst på 22.000 kroner i Rudersdal Kommune nord for København, men kun 250 kroner i Tønder.

- Den største udfordring er, at regeringen gerne vil gøre noget ved grundskylden, men ikke vil fortælle, hvem der skal betale regningen, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet kræver, at boligejerne i rige kommuner betaler mere i boligskat end i fattige kommuner. Partiet tier, om boligskatten skal stige fra en værdi på tre eller seks millioner kroner, forklarer Mette Frederiksen.

- Hvor vi præcis skal lægge det såkaldte knæk, har vi ikke lagt os fast på endnu. Når vi skal lave en progressions-grænse, skal vi tage hensyn til, at der er stor forskel på priserne i landet, siger hun.

- Vi kommer til at indrette et boligskattesystem, som tager hensyn til, at der er forskel på boligpriserne i Ballerup, Hvidovre og Herlev og så i Nordjylland. Men det skal foregå på en rimelig måde, siger Socialdemokratiets formand.