Regeringen sår tvivl om undersøgelse af solcellesag

I et brev til Folketingets formand sætter statsminister Helle Thorning-Schmidt og tre øvrige ministre spørgsmålstegn ved dele af Rigsrevisionens undersøgelse af solcellesagen.

Inden længe indleder Rigsrevisionen en omfattende undersøgelse af sagen om støtte til solcelleanlæg, der tidligere i år gav Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) en næse.

Rigsrevisionen skal blandt andet kulegrave Klima- Energi- og Bygningsministeriets lovforberedende arbejde på solcelleområdet, men den del mener regeringen slet ikke, at Rigsrevisionen har lov til at stikke snuden i.

»Det her er et område, som Rigsrevisionen ikke normalt beskæftiger sig med,« siger finansminister Bjarne Corydon (S) til Berlingske Nyhedsbureau.

»Selvfølgelig skal al lovgivning forberedes ordentligt. Men rent principielt må det i sidste ende være ministeren i det pågældende ministerium, som må beslutte, om han eller hun vil fremsætte et lovforslag og efterfølgende på almindelige politisk vis stå på mål for det valg, som er truffet,« siger han.

Sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og socialminister Annette Vilhelmsen (SF) har han sendt et brev til Folketingets formand onsdag. Heri skriver de fire ministre, at Rigsrevisionens undersøgelse rejser »grundlæggende spørgsmål om forholdet mellem regeringen og Folketinget - og om Rigsrevisionen som kontrolinstans under Folketinget«.

Normalt er det Rigsrevisionens opgave at vurdere, om ministrene forvalter lovene på korrekt vis, og om der er givet korrekte og fyldestgørende oplysninger til Folketinget. I solcellesagen lægges der op til, at Rigsrevisionen også skal vurdere lovarbejdet, inden et lovforslag er fremlagt, og det er ifølge regeringen problematisk, fordi Rigsrevisionen på den måde bliver »normsættende« for det lovforberedende arbejde.

Regeringen beder derfor Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), vurdere sagen. Og man ser intet grundlag for at bidrage til den del af undersøgelsen, der omhandler det lovforberedende arbejde, hvis ikke Folketinget »henvender sig til regeringen de med ønsker, som det måtte have til lovforberedelsens tilrettelæggelse«.

Finansministeren understreger, regeringen er indstillet på at samarbejde med Rigsrevisionen på de øvrige områder i undersøgelsen.

»Det sker dagligt rundt om i ministerierne i forbindelse med Rigsrevisionens løbende undersøgelser. Og i den konkrete sag vedrørende solceller er det også kun en mindre del af den samlede undersøgelse, som vi nu rejser dette principielle spørgsmål omkring,« siger Bjarne Corydon.

Det var Berlingske Business, der tidligere i år afslørede, at Martin Lidegaards ministerium - trods et hul i lovgivningen om støtte til solceller - gik videre med loven, som så måtte laves om tre måneder senere og kan koste statskassen milliarder. Klima- og energiminister Martin Lidegaard fejlinformerede Folketinget ved at sige, at han ikke kendte til hullet, selv om han rent faktisk var blevet informeret."