Radikale vil have asylansøgere i startjob

Flere vil rejse hjem, når der er fred i hjemlandet, hvis de har arbejde, mens de er her, argumenterer R.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. »Inden de blev ramt af bomber eller andet, der, hvor de kom fra, brugte de deres viden og kompetencer. Det skal i spil. Hvis vi opbygger mennesker og stiller krav, kan de meget mere,« siger Sofie Carsten Nielsen.
Læs mere
Fold sammen

Alle voksne skal bidrage.

Sådan lyder en hovedoverskrift i det udlændingeudspil, Det Radikale Venstre præsenterede for nylig. Og med alle voksne menes også asylansøgere, forklarer udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

»De sidder alt, alt for længe og kan ikke foretage sig noget, mens deres ansøgninger behandles,« siger hun.

»Inden de blev ramt af bomber eller andet, der, hvor de kom fra, brugte de deres viden og kompetencer. Det skal i spil. Hvis vi opbygger mennesker og stiller krav, kan de meget mere,« siger Sofie Carsten Nielsen.

De Radikale foreslår derfor, at asylansøgere skal have mulighed for at arbejde fra deres første dag i Danmark i det, partiet kalder "startjob".

Lønnen skal aftales med arbejdsmarkedets parter, men R forestiller sig, at det vil svare til det, der gælder for flygtninge i integrationsgrunduddannelse (IGU).

Risikerer man ikke, at det bliver endnu værre for dem at skulle forlade Danmark, hvis de får afslag på asyl, hvis de har skabt sig en tilværelse her?

»Der er intet fagligt belæg for, at det at nedbryde mennesker skulle hjælpe dem til at komme hjem igen. Tværtimod,« siger Sofie Carsten Nielsen.

»De gange, hvor vi har fået mennesker i arbejde, tager langt flere hjem, når der er fred i deres hjemland. Det kunne vi se fra det tidligere Jugoslavien.«

/ritzau/