Professor: Lettere sagt end gjort at tage magt tilbage fra EU

EU er ifølge udenrigsminister Kristian Jensen blevet for vildtvoksende. Ja, siger professor Peter Nedergaard, men held og lykke med at luge ud i haven.

»Der skal være mindre indblanding i landenes social systemer og mindre indblanding i landenes kulturelle forhold og mere respekt for, at landene selv kan vælge deres vej. Sådan at der er noget magt, vi trækker hjem til Danmark fra Bruxelles,« siger Kristian Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres EU-begejstring når tilsyneladende et lavpunkt, bemærker Peter Nedergaard, som er professor i statskundskab ved Københavns Universitet og mangeårig iagttager af dansk og europæisk politik.

I dagens Berlingske påpeger udenrigsminister Kristian Jensen - der godt nok kalder sig glødende tilhænger af det europæiske fællesskab - at EU-systemet er som en have, der er vokset vildt. Og EU skal reformeres og på nogle områder rulles tilbage, hvis det skal overleve.

»Venstre er længe blevet mere og mere kølig over for EU - nok siden Anders Fogh Rasmussen - men man har ikke sagt det så åbent, som Kristian Jensen gør nu,« forklarer Peter Nedergaard, som i øvrigt deler udenrigsministerens analyse.

Meget har med andre ord ændret sig, siden Venstres Uffe Ellemann-Jensen bestemte i Udenrigsministeriet, men spørger man Peter Nedergaard, har det europæiske fællesskab i mellemtiden også vist sygdomstegn:

Senest har EU-landene mildest talt haft svært ved at håndtere flygtninge- og immigrantkrisen i fællesskab, i og med især Tyskland har været langt mere åbent end de fleste andre lande. Samtidig har krisen i eurozonen udfordret solidariteten og igen viljen til at acceptere, at Tyskland i realiteten dikterede linjen. Og gennemgående har der været stor kritik af, at EU griber stadig mere ind i f.eks. landenes sociallovgivning.

Fra regeringen lyder det nu, at den er klar til at gå den modsatte vej.

»Der skal være mindre indblanding i landenes sociale systemer og mindre indblanding i landenes kulturelle forhold og mere respekt for, at landene selv kan vælge deres vej. Sådan at der er noget magt, vi trækker hjem til Danmark fra Bruxelles. Ikke blot for at trække noget hjem, men for at sikre at Bruxelles fokuserer på det rigtige,« siger Kristian Jensen og peger ud over samhandel på miljø- og forbrugerregulering.

Det er bare lettere sagt end gjort, bemærker Peter Nedergaard:

»Det betyder, at Danmark skal være meget mere aktivistisk. En del af udviklingen skyldes også domstolenes rolle i EU-systemet, og deres beslutninger ruller man ikke bare lige tilbage,« siger han:

»Forskningen viser, at man kan presse domstolene, hvis medlemsstaterne er enige om at være imod en aktivistisk domstol. Og det betyder, at man skal være god til at skabe alliancer.«

Ifølge Peter Nedergaard er der også i Tyskland en udbredt modvilje mod en meget tæt union på socialområdet, mens begejstringen for ens sociale rettigheder er langt større i mange syd- og østeuropæiske medlemslande.

På Christiansborg understreger Kristian Thulesen Dahl, som er formand for EU-skeptiske Dansk Folkeparti, at støttepartiet vil holde regeringen fast på den kurs, som udenrigsministeren nu har udstukket.

Socialdemokraterne er delvist enige med regeringen, forklarer EU-ordfører Peter Hummelgaard Thomsen:

»Der er nogle områder, hvor EU skal blande sig mindre. Det kan for eksempel være at fortolke arbejdskraftens frie bevægelighed, hvor det kan have karakter af at gribe ind i den samfundsmodel, som vi i Danmark i årtier har gjort os umage for at bygge op,« siger S-ordføreren til Ritzau:

»Men der er virkelig også områder, hvor vi har brug for, at EU blander sig markant mere,« fortsætter Peter Hummelgaard Thomsen og tilføjer, at EU-landene bedst bekæmper social dumping og skattely i fællesskab.

Udenrigsminister Kristian Jensen lægger i interviewet i Berlingske stor vægt på sin bekymring over, at briterne muligvis stemmer sig selv ud af EU, når de 23. juni 2016 går til folkeafstemning om den EU-aftale, som premierminister David Cameron har forhandlet på plads med EUs øvrige stats- og regeringsledere.

Den bekymring deler Peter Nedergaard.

»Det vil være et kæmpe problem for Danmark, hvis Storbritannien træder ud af EU,« siger professoren:

»Når det handler sig om at undgå et overregulerende arbejdsmarked. Om at få gennemført indre marked. Om at undgå at EU bliver alt for overregulerende. Så har vi haft en alliance med Storbritannien, og det vil virkelig være problematisk, hvis vi mister den alliancepartner.«