Kristian Jensen: Danmark har tre klare grunde til at gå ind i Syrien

Flygtningepresset mod Europa er en af de vigtigste grunde til, at Danmark skal sætte specialstyrker og kampfly ind i kampen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien, siger den danske udenrigsminister.

I dag er der møde i Folketingssalen, hvor der blandt andet er 2. behandling af forslag til folketingsbeslutning om udsendelse af yderligere danske militære bidrag til støtte for indsatsen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien. Justitsminister Søren Pind(tv.) og Udenrigsminister Kristian Jensen . Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I folketingssalen har der i dag været heftig debat.

Anledningen er andenbehandlingen af regeringens forslag om at sende yderligere danske militære bidrag i form af blandt andet specialstyrker og kampfly til Irak og Syrien for at deltage i den internationale koalitions krig mod terrorbevægelsen Islamisk Stat. En beslutning, der støttes af et stort flertal i Folketinget.

Og mens Enhedslisten, SF og Alternativet er lodret imod beslutningen om at sende danske soldater i krig, så er den danske udenrigsminister Kristian Jensen ikke i tvivl om, at dansk deltagelse i krigen mod IS er den rigtige beslutning.

»Der er tre klare grunde til at være med i den konflikt,« siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) i dag i et interview med Berlingske.

»Den ene grund er at hjælpe borgerne i Irak og Syrien med at slippe af med en forfærdelig organisation. De har gjort nogle ting, som man kan karakterisere som folkedrab. De har halshugget folk på, mishandlet verdens kulturarv, terroriseret folk, slået ihjel i flæng, voldtaget,« siger Kristian Jensen.

Siden et flertal i Folketinget i november sidste år besluttede at sende en mobil radar med dertilhørende personel afsted til kampen mod Islamisk Stat, har Danmark og en række øvrige koalitionslande modtaget en anmodning fra USA om yderligere militære bidrag. Den amerikanske anmodning til Danmark fokuserede bl.a. på de bidrag, som regeringen nu foreslår udsendt, skriver regeringen i sit beslutningsforslag.

Derudover har også Frankrig - i forlængelse af terrorangrebet i Paris i november sidste år - anmodet Danmark om at bidrage yderligere til indsatsen mod Islamisk Stat samt til øvrige indsatser til imødegåelse af terrorisme i Mellemøsten og Afrika, skriver regeringen. Og netop det fokus er anden grund til, at den danske udenrigsminister mener, Danmark bør sende militært mandskab og materiel til Syrien og Irak:

»Den anden grund er, at ISIL (Islamisk Stat, red.) herfra har kunne planlægge terror mod Bruxelles, Paris, Sinai-halvørkenen, Beirut. Så langt væk som i Californien har de planlagt eller inspireret til terrorangreb. Så hvis vi skal gøre vores hverdag sikker, bliver vi nødt til at nedkæmpe dem. Ikke blot som organisation - men også som tankegang og mentalitet,« siger Kristian Jensen.

Jensen: Og så skal vi have stoppet flygtningestrømmen

Vi vende tilbage til den tredje grund om lidt. Inden da skal vi lige have lidt baggrundsinformation.

Det yderligere danske bidrag til kampen mod IS skal ifølge regeringens beslutningsforslag bestå af fire operative F-16 kampfly samt tre i reserve og ca. 110 personer, op til ca. 60 specialoperationsstyrker, et C-130J transportfly inkl. cirka 60 personer og en task force til fanger på cirka 20 personer - heriblandt militærpoliti, sikkerhedspersonel og militærjurister.

»Den amerikansk ledede, internationale koalition til bekæmpelse af ISIL tæller over 65 partnere, heraf mere end 10 fra regionen. Mere end 25 lande bidrager militært gennem direkte kampstøtte og militær træning, ved tilvejebringelse af våben, ammunition og andet udstyr eller med logistisk støtte,« skriver regeringen i sit beslutningsforslag, B 108, hvor truslen mod de danske bidrag vurderes til »i visse situationer« at være »høj eller meget høj«.

Og så er vi tilbage til grund nummer tre. En grund, der ikke står noget om i beslutningsforslaget, men som Kristian Jensen over for Berlingske ikke lægger skjul på også er en del af begrundelsen for, at Danmark nu skal sende soldater og kampfly til Irak og Syrien:

»Den tredje grund - og den kan vi ligeså godt være ærlige omkring - er at få stoppet den flygtningestrøm, der pressede Europa så meget i 2015,« siger Kristian Jensen og fortsætter:

»Dette er også en hel legitim årsag. Altså at få skabt ro i det område, så man får stoppet det pres af flygtninge og immigranter, som vi har set, og som har skabt den største udfordring for EU i nyere tid.«

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, de Radikale og de Konservative bakker op om regeringens beslutningsforslag.

Partierne har indgået aftale om, at der vil skulle afholdes politiske konsultationer mellem aftaleparterne, såfremt der på et senere tidspunkt vil opstå behov for deltagelse i andre opgavetyper end træning og rådgivning eller deltagelse i opgaver i Syrien, fremgår det af beslutningsforslaget.