Politikere vil ændre regler for eftervederlag

Der tegner sig et tværpolitisk ønske om at ændre på reglerne for eftervederlag, så politikere ikke kan modtage dobbeltløn. Samtidig ser uvejret omkring Carl Holst - og Venstre - ikke ud til at være drevet over.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fremtiden bør folkevalgte, der skifter fra én politisk taburet til en anden, ikke kunne modtage hundredvis af kroner i eftervederlag, samtidig med at de kan hæve deres løn på det nye job.

Det mener både regeringen samt Dansk Folkeparti og Enhedslisten oven på den massive kritik, der har været rettet mod tidligere regionsrådsformand Carl Holsts (V) beslutning om at tage imod sit eftervederlag fra Region Syddanmark, selv om han får ministerløn som forsvarsminister.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) brugte en del af Venstres sommergruppemøde fredag på at besvare spørgsmål om kritikken af den nyudnævnte forsvarsminister.

»Der er brug for, at vi får kigget på de her regler. Der er en problemstilling omkring borgmestre og regionsformænd. Det skal der kigges på, for det er svært at forstå lige nu,« sagde Løkke på pressemødet i Billund.

Carl Holst har ikke selv nogen kommentar til sagen, meddeler han Berlingske Nyhedsbureau. Torsdag oplyste han, at han giver afkald på cirka halvdelen af eftervederlaget. Indtil da fastholdt ministeren, at det var i overensstemmelse med reglerne, at han stod til at få udbetalt i alt 833.040 kroner af Region Syddanmark, mens han kan hæve en årlig ministerløn på 1,2 millioner kroner.

I øjeblikket sidder den såkaldte Vederlagskommission og endevender reglerne på området. Til efteråret ventes den at præsentere forslag til, hvordan politikeres lønvilkår skal se ud i fremtiden. Og det skal der komme nogle nye regler ud af, påpeger Lars Løkke Rasmussen.

Samme melding lød allerede onsdag fra Dansk Folkeparti på partiets sommergruppemøde.

»Når kommissionen kommer med sit bud på en ny lønstruktur for politikere, opfordrer vi på det kraftigste til, at man får taget hånd omkring de her regler, så de bliver bragt i overensstemmelse med sund fornuft,« lød det fra formand Kristian Thulesen Dahl (DF).

 

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), oplyser, at partiet fremsætter et beslutningsforslag i Folketinget, som skal forhindre ministre i at få dobbeltløn.

»Det er et udtryk for grådighed at udnytte sådan et hul i lovgivningen,« siger hun og advarer om, at »debatten bestemt ikke slut endnu, hvis det var det, Carl Holst havde håbet på«.

Samme vurdering lyder fra politisk redaktør på Radio24Syv, Jesper Termansen, der undrer sig over beslutningen om kun at betale cirka halvdelen af beløbet tilbage.

»Jeg synes, han vælger en halv løsning. Han sikrer, at der stadigvæk er fokus på sagen, som nogle opfatter som grådighed, ved kun at betale halvdelen tilbage. Han får ikke oprettet sin egen troværdighed, men får placeret sig selv og Venstre der, hvor denne her sag fortsat er et anliggende,« siger han.

Samtidig rammer sagen et ømt punkt hos Venstre-regeringen. På pressemødet måtte Lars Løkke erkende, at han selv har modtaget et engangsbeløb, da han i 2001 forlod amtsborgmesterkontoret i Frederiksborg til fordel for en ministerpost.

Og Holst-sagen sætter en fed streg under Venstres altoverskyggende akilleshæl: Mistanken om grådighed hvad angår offentlige midler, vurderer Jesper Termansen:

»Krisehåndteringen har været elendig,« konkluderer den politiske redaktør.