Nuværende danske tropper i Afghanistan bliver de sidste

Hold 15, der er i Helmand i Afghanistan lige nu, bliver det sidste danske hold kampsoldater. De kommer tilbage til Danmark til august, erfarer Berlingske.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dermed trækkes det danske infanteri hjem fra Helmand-provinsen cirka et år før planlagt. Tilbagetrækningen sker efter gensidig overenskomst med briterne.

Efter planen var det soldater fra Gardehusarregimentets 2. bataljon, der skulle danne grundstammen på det hold, der skulle udsendes til august (DANCON/ISAF Hold 16) som det sidste danske kamptrop-bidrag. Men ifølge Berlingske oplysninger bliver det nuværende hold, som er nummer 15 i rækken, det sidste. Årsagen er, at den afghanske hær mener at være i stand til at overtage ansvaret for sikkerheden i Gerehsk-området, Derfor lukker briterne deres store lejr i området, Camp Price, som også har været hjemmebase for de danske kamptropper. Briterne reducerer antallet af soldater fra cirka 9.000 til 5.200, og af danske soldater vil der kun være nogle træningshold tilbage. De to polititræningshold tager begge hjem i løbet af efteråret.

Danmark havde tilbudt at placere det der skulle være det sidste hold kamptropper i koalitionens store centrale lejr, Camp Bastion, fra august. Men det har briter og amerikanerne ikke fundet behov for, lyder forklaringen til Berlingske. Den konservative forsvars- og udenrigsordfører, Lene Espersen, bekræfter over for Berlingske, at den danske kampvognsdeling skal forblive i Helmand som planlagt. Den er ligesom det danske kompagni soldater placeret i Camp Price, men rykker til Camp Bastion, når Camp Price lukker.

I Hærens Operative Kommando afventer man de nærmere detaljer i den politiske beslutning, inden man kan udtale sig præcist om konsekvenserne. Men man forventer, at det hold soldater, der skulle være udsendt som hold 16 til Afghanistan, i stedet vil fungere som en reservestyrke, der  hurtigt kan udsendes, hvis det skulle blive nødvendigt.

Den danske indsats med kamptropper i Helmand blev i sin tid - december 2005 - besluttet på et møde i NATO. Her blev man enige om at udvide ISAF’s operationsområde i løbet af 2006 til også at omfatte den sydlige og østlige del af Afghanistan. Danmark støttede fra midten af 2006 denne udvikling ved at udsende danske soldater - under ISAF-ledelse og britisk kommando - til Helmand-provinsen i det sydlige Afghanistan.

Tilbagetrækningen vil blive behandlet på et møde i Udenrigspolitisk nævn i dag kl. 14, hvor det forventes at blive vedtaget.