Minister håber på hurtigt svar om overgreb mod irakiske civile

Regeringen kan endnu ikke bekræfte, om dansktrænede irakiske militser står bag overgreb mod civile.

Irak har igangsat en undersøgelse af påståede overgreb mod irakiske civile. Overgrebene skulle være begået af militser tilknyttet Irak, som det danske forsvar arbejder sammen med.

- Der er en dialog mellem koalitionen og irakerne om undersøgelsen.

- Der er på nuværende tidspunkt intet nyt om, hvornår den er færdig, men det måtte gerne ske hurtigt, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på et samråd tirsdag.

Forsvarsudvalget har spurgt ministeren om, hvilke konsekvenser de mulige overgreb i givet fald skal have for den danske militære støtte til Irak.

Direkte adspurgt, om ministeren har kendskab til, at der skulle være begået overgreb på civile, svarer ministeren:

- Så ville vi være i en situation, hvor vi skulle tilbagekalde støtten.

Der har været flere meldinger fra menneskeretsorganisationer og medier om, at der skulle have fundet overgrab sted begået af den irakiske hær og tilknyttede militser.

Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra udenrigsordførerne Nick Hækkerup (S) og Nikolaj Villumsen (EL).

Anders Samuelsen maner til besindighed.

- Vi skal ikke straks true med at trække os ud på grund af beskyldninger om overgreb.

- Det er nødvendigt, hvis vi skal præge tingene i den retning, vi mener, er den rigtige.

- Det kan ikke udelukkes, at nogle af de overgreb vi hører om, kan være fabrikeret af Isil, siger Anders Samuelsen og bruger en anden betegnelse for den militante bevægelse Islamisk Stat.

I mindst tre tilfælde har danske styrker i Irak rapporteret hjem om billeder, videoer og udtalelser, som tyder på, at Iraks hær og føderale politi har henrettet krigsfanger i strid med krigens regler.

Det fremgik i 2016 af en aktindsigt, som Information fik fra det danske forsvar.

Siden har den danske reservekaptajn og debattør Klaus Kroll fortalt Radio24syv, at han har set videoer af dansktrænede soldater fra den irakiske hær, der slæbte fanger fra Islamisk Stat efter biler.

Ingen danske soldater har ifølge tidligere udtalelser fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) været direkte vidner til de irakiske soldaters påståede ugerninger.

Men de har påpeget dem over for de irakiske officerer.

/ritzau/