Miljøminister overvejer nationalt kemiforbud

Socialdemokraternes miljøminister, Kirsten Brosbøl, er åben for at lytte til Enhedslisten og indføre et nationalt forbud mod hormonforstyrrende stoffer.

Læs mere
Fold sammen

Der kan være et nationalt forbud mod hormonforstyrrende stoffer på vej i Danmark, hvis ikke EU kommer på banen med et forbud.

Sådan siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) til Information, efter Enhedslisten har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget, som pålægger regeringen at indføre et nationalt forbud mod hormonforstyrrende stoffer - de såkaldte ftalater. Det har partiet gjort, fordi der i dag sælges fire ftalater Danmark på trods af, man ved, de er farlige. Og miljøministeren afviser ikke støttepartiets forslag.

»EU har bedt Kemikalieagentur om nu at vurdere et grundlag for forbud mod fire farlige ftalater. Når den vurdering ligger klar til april, må vi se, om der er grundlag for et EU-forbud af de fire. Men i ventetiden har jeg bedt Miljøstyrelsen undersøge, om der vil være et nyt grundlag for særlige danske regler, hvis EU siger nej, så jeg udelukker ingen løsninger på forhånd,« siger Kirsten Brosbøl (S) til Information.

Et flertal i Folketinget besluttede allerede i 2010 at forbyde de hormonforstyrrende stoffer der bruges til at blødgøre plastprodukter. Forbuddet mod ftalaterne skulle være trådt i kraft i december 2013, men blev udskudt til december 2015, fordi stoffet var mere udbredt, end Miljøministeriet i havde vurderet. Forrige år måtte Kirsten Brosbøl foreløbig opgive forbuddet efter en EU-dom.

Ftalater mistænkes for at være skyld i for tidlig pubertet hos piger og misdannede kønsorganer hos drenge samt øget risiko for kræft.