Mette Frederiksen: Salafister angriber vores demokratiske samfund

Justitsminister Mette Frederiksen mener, at fundamentalistiske salafisters opfordring til ikke at stemme ved valget er et direkte angreb på det danske demokrati.

Salafisten Adnan Avdic. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Udtalelser som »i helvede med grundloven« og »Danmark er ikke et demokrati, det er en diktaturstat« vækker heftig debat i de politiske kredse.

TV 2 har de seneste dage beskrevet, hvordan salafister - muslimer der ikke går ind for demokrati - råder folk til ikke at stemme ved folketingsvalget 18. juni.

De fundamentalistiske holdninger får justitsminister Mette Frederiksen (S) til at opfordre organisationerne til at forlade Danmark, da deres overbevisning ikke hører hjemme i Danmark.

»Vi hører nogle meget problematiske udtalelser, som, jeg mener, underminerer vores sammenhængskraft, og som er et direkte angreb på vores åbne, frie og demokratiske samfund,« siger Mette Frederiksen til Berlingske Nyhedsbureau.

En af dem, der opfordrer til at afholde sig fra at stemme, er salafisten Adnan Avdic.

»Det gavner ikke muslimerne at stemme. Tværtimod ser vi, at vores stemme er med til at krænke vores profet,« siger han i et interview på TV 2 News. Han slutter interviewet med at sige, »i helvede med grundloven«.

Abu Ubaydillah, der er talsmand for organisationen »Kaldet til Islam«, siger i et andet interview med TV 2, at Danmark ikke skal regne med deres opbakning. Blandt andet fordi Danmark er involveret i krige i islamiske lande.

»Danmark er ikke et demokrati, det er en diktaturstat med en diktator som Helle Thorning-Schmidt (S),« siger han.

Mette Frederiksen erkender, at muligheden for at få sendt de udemokratiske kræfter ud af Danmark er begrænsede. Men de danske myndigheder holder et vågent øje, lover hun.

»Det er et anliggende for Politiets Efterretningstjeneste at følge de pågældende personer for at afdække radikalisering og ulovligheder, og det er et anliggende for anklagemyndigheden, hvis en organisation kan forbydes,« siger hun.