Merkel: Danmark tager et stort ansvar for flygtninge

Den tyske kansler fremhæver, at Danmark tager en større andel flygtninge end mange andre EU-lande. Men de enorme flygtningestrømme kræver fælleseuropæiske løsninger, understreger hun, og Danmark er ikke med i det fællesskab, så længe vi har retsforbeholdet.

Kansler Angela Merkel byder Lars Løkke Rasmussen velkommen i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: AXEL SCHMIDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens flygtningepresset fra syd vokser, har den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), fredag holdt arbejdsfrokost med sin tyske kollega, kansler Angela Merkel, i Berlin.

Trådhegn bliver sat op, omkomne flygtninge bjærges fra Middelhavet, og nødhjælp uddeles i Europa for første gang i mange år. Problemet synes uoverskueligt, men Danmark løfter et stort ansvar, lyder det fra Merkel på et fælles pressemøde med Løkke.

»Danmark har længe taget flere flygtninge end mange andre europæiske lande,« siger hun.

Dermed smyger hun sig uden om pressens spørgsmål om, hvorvidt hun finder det solidarisk, at Danmark ikke vil deltage i en fælles europæisk asylpolitik med en mere retfærdig fordeling af flygtninge blandt EU-landene.

»Den faktiske situation er sådan, at Danmark på den ene side hører med til systemet, men på den anden side ikke er med i den fælles asylpolitik,« siger Angela Merkel med henvisning til det danske retsforbehold på området.

Et forbehold, som Merkel desuden håber, at danskerne vil afskaffe ved folkeafstemningen 3. december.

Arbejdsfrokosten er Lars Løkke Rasmussens første officielle udenlandske besøg efter valget, og det er ikke tilfældigt, at turen er gået til naboen mod syd, forsikrer han. De to lande deler ikke kun en fælles grænse, men også fælles værdier og mål, lyder det.

»Tyskland er vores tætte allierede og en ven. Vi ser Tyskland som en pålidelig samarbejdspartner. Danmark og Tyskland er så at sige i et fast forhold,« siger Løkke.

Hvad angår Merkels bemærkninger om flygtningesituationen erklærer den danske statsminister sig enig i, at det ikke er retfærdigt, at Tyskland og andre lande modtager størstedelen af flygtningene, mens andre lande stort set ikke modtager nogen.

»Men en fordeling er ikke nok. Vi må også sørge for, at der ikke kommer flere hertil,« siger Lars Løkke Rasmussen, der benytter lejligheden foran det store presseopbud til at slå fast, at Danmark tager »en rimelig andel« af flygtningene.

Udover de massive flygtningeproblemer talte de to regeringschefer også om klimakonferencen i Paris senere på året, den kommende danske folkeafstemning om retsforbeholdet, indsatser i Mellemøsten og den fælles Femern-forbindelse. Sidstnævnte forsikrede Merkel nok engang om, at den tyske regering fortsat står helt bag.