Loft: Jeg ved jo godt, hvor aben lander

Skatteministeriets tidligere departementschef fastholder, at han udelukkende interesserede sig for Thornings skattesag for at sikre, at der ikke kunne rejses kritik mod ministeriet og den daværende skatteminister.

Tidligere departementschef Peter Loft taler med journalister ved ankomst til afhøring i Skattesagskommissionen dag 26, tirsdag d. 14 maj 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft fastholder over for skattesagskommissionen, at han ikke »på nogen måde« har blandet sig i afgørelsen af Helle Thorning-Schmidt (S) og ægtemanden Stephen Kinnocks skattesag. Det siger han tirsdag formiddag, hvor han for tredje gang vidner i kommissionen.

»Min opgave er at prøve at sikre, at ministeriet kommer bedst ud af det her,« siger Loft som forklaring på, hvorfor han deltog i møder om sagen med Skat København, der stod for sagsbehandlingen. Ifølge skatteforvaltningsloven må hverken ministeren eller departementet blande sig i afgørelser af enkelte skattesager.

»Jeg skulle sikre, at der ikke kunne rejses berettiget kritik mod Skat. Det er mig, der skal beskytte eller sørge for, at ministeriet kommer bedst muligt ud af det her, og det gør jeg selvfølgelig ud fra de rammer, jeg har. Det gør jeg ved samtale med Erling Andersen (skattedirektør i Skat København, red.), og han er enig med mig - det var ham, der tog initiativ til det første møde,« siger Peter Loft.

I spørgsmålet om magtmisbrug er Peter Loft et afgørende vidne. Han er den, som bedst ved, om der blev lagt pres på Skat København for at få ram på Thorning, og han er den, der bedst ved, om embedsværket var under pres fra daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

Og den tidligere departementschef mener, det var helt begrundet, at han interesserede sig for sagen:

»Så længe jeg ikke træffer beslutningen, mener jeg, jeg har lov til at spørge ind og spørge, har I været opmærksom på dette og hint, og hvis det ikke kan besvares, så bliver der rettet kritik. Det kan godt være, den formelt bliver rettet mod Skat København, men jeg ved jo godt, hvor aben lander. Den lander på ministerens bord, og det er min opgave at sikre, den ikke lander der,« siger Loft foran kommissionen.

Peter Loft, der blev sendt hjem fra sit arbejde som departementschef i Skatteministeriet i marts sidste år, har to gange tidligere vidnet for kommissionen. Senest mandag, hvor afhøringen især kredsede om fire berygtede linjer - eller nærmere otte - som Loft skrev i hånden og forsøgte at få indskrevet i Skat Københavns skatteafgørelse om Helle Thorning-Schmidt (S) og ægtemanden Stephen Kinnocks skatteforhold.

Under første afhøring i april fortalte Loft - stik imod Troels Lund Poulsens vidneudsagn - at han løbende orienterede sin minister om skattesagen. Loft har også fortalt kommissionen, at han var presset af Troels Lund - men han var ikke »presset til noget«.