Løkkes arbejdsløshedstal holder, men...

Ser man på tallene for nettoledighed, er arbejdsløsheden i dag rent faktisk lavere, end den var på noget tidspunkt under Nyrup. En ekspert siger dog, at det hører med til billedet, at Poul Nyrup-regeringen hvert år i sin regeringstid faktisk fik sænket ledigheden markant.

Thorning-Schmidt vs Lars Løkke Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Aftenens mest benyttede sætning i aftens debat mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udfordreren Helle Thorning er kommet fra statsministerens mund. Hele seks gange i løbet af duellen har Lars Løkke Rasmussen sagt, at:

”Vi har en arbejdsløshed, der er lavere i dag under krisen, end den nogen dag var under Nyrup-regeringen.”

Men passer det? Er dagens arbejdsløshed i en krisetid virkeligt lavere end den var på noget tidspunkt under hele Poul Nyrup Rasmussen (S) regeringstid fra 1993-2001?

Ja, faktisk, viser et Berlingske Faktatjek, foretaget under aftenens duel.

For de seneste tilgængelige tal for arbejdsløsheden fra Danmarks Statistik er fra 2010, og viser en nettoledighed – altså andel af fuldtidsledige set i forhold til arbejdsstyrken – på 4,2 procent.

Da arbejdsløsheden var lavest under Nyrup-regeringen, var den på 4,7 procent. Det var i 2001, det år hvor Anders Fogh Rasmussen overtog magten fra Poul Nyrup Rasmussen. Og i Nyrups første år som statsminister var ledigheden højst – helt oppe i nærheden af 12 procent, hvorefter den faldt stødt og hvert år indtil socialdemokraterne måtte overlade magten til VK. Og det er en vigtig pointe at holde sig for øje, mener forskningschef ved DJH, Roger Buch:

"Løkke prøver at sende et signal om, at socialdemokraterne skaber arbejdsløshed. Problemet er bare, at det kun er et godt argument for de historieløse. Da Poul Nyrup tog over fra Poul Schlüter var arbejdsløsheden rekordhøj på ca. 12 procent. Nyrup fik den ned til 5-6 procent," siger Roger Buch.

Fra Anders Fogh Rasmussen tog over i 2001 og frem til 2004 steg arbejdsløsheden igen til 5,8 procent i 2005, hvorefter den faldt igen frem til 2008. Og i de seneste to år er den så steget igen, som følge af finanskrisen, opbremsning i vækst og global gældskrise.

Fakta:
Lars Løkke Rasmussen (V) udtalte under duellen: 

 ”Vi har en arbejdsløshed, der er lavere i dag under krisen, end den nogen dag var under Nyrup-regeringen.”

 Berlingske Faktatjek: Udsagnet passer.