Lidegaard: Jeg kan ikke garantere særlige straffe

Udenrigsministeren mener ikke, at det er op til regeringen at give svar på Venstres spørgsmål om, hvorvidt danske IS-krigere kan straffes for landsforræderi. Det er et anliggende for domstolene.

Afstemning i Folketinget om forslag om at sende kampfly af sted til Irak for at bekæmpe IS (Islamisk Stat). Torsdag d. 2. oktober 2014. Udenrigsminister Martin Lidegaard og Forsvarsminister Nicolai Wammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var juraen, der onsdag aften splittede oppositionen og regeringen, da de borgerlige partier krævede svar på, hvorvidt danske IS-krigere kan straffes for landsforræderi.

Torsdag morgen samles parterne i Forsvarsudvalget, men her skal de borgerlige partier ikke regne med, at regeringen kan levere et entydigt svar, fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R) over for Berlingske Nyhedsbureau.

»Man kan som regering eller folketingspolitiker ikke garantere, hvordan domstolene vil anvende de paragrafferne, fordi det er en ny situation. Jeg må ikke garantere, hvordan en domstol vil straffe,« siger Martin Lidegaard.

De borgerlige partier har gennem længere tid afkrævet regeringen svar på, om man kan tage den såkaldt landsforræderiparagraf i brug over for de danske borgere, der tager af sted til Irak og Syrien for at gå i krig. Nu skal et samråd i forsvarsudvalget torsdag morgen afklare tvisten, og Martin Lidegaard forventer, at man herefter kan give grønt lys til at lade de syv F-16-fly lette fra Skrydstrup.

»Jeg har forståelsen af, at Venstre ikke har tænkt sig at trække det i langdrag længere, så jeg tror og håber, at vi efter samrådet kan vedtage at give fuld opbakning til de danske soldater. Og for at sige det rent ud: Andet kan vi ikke være bekendt,« siger Martin Lidegaard.

Årsagen til, at regeringen har svært ved at give et klart svar på spørgsmålet skyldes, at situationen er helt ny, siger udenrigsministeren.

»Det er nogle gange sådan, at når man står i en helt ny situation, og det er en ny situation, at vi har unge danskere, der ønsker at tage ned og støtte en så forfærdelig organisation som IS, så kan man ikke sige præcis, hvordan der vil blive dømt,« siger han.

»Jeg kan garantere, det er at det er strafbart, og det er endda hårde straffe, der vil falde, men præcis hvilken paragraf de vil blive dømt efter, det er et anliggende for domstolene - ikke for ministeren.«