Lars Løkke og Kristian Jensen ser nu frem mod valget

Både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen fokuserede på Venstres krise i deres grundlovstaler. Og nu skal der arbejdes sammen om at genvinde regeringsmagten ved et kommende valg, som Lars Løkke forudser er lige om hjørnet.

Venstres næstformand Kristian Jensen holdt grundlovstale i Brande. Grundlovsmødet blev holdt hos frilandsgartneriet Axel Månsson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Grundlovsmødet torsdag i Ollerup på Fyn var Lars Løkke Rasmussens (V) første møde med danskerne i offentligheden efter dramaet i Odense.

Reaktionerne på Løkkes tale fra de fremmødte fynboer var meget forskellig, og nogle synes, at det var en valgtale og ikke en grundlovstale, han holdt.

Og det er måske ikke helt forkert, for Venstres formand forudser, at folketingsvalget kan være lige om hjørnet.

»Grundloven siger ganske vist, at statsministeren kan vente til 15. september næste år, men jeg føler mig nu ret overbevist om, at vi ikke kommer til at vente helt så længe. Så vi har travlt. Travlt, fordi Danmark har brug for, at der kommer en ny regering,« sagde han i sin tale på Fyn.

Lars Løkke fik ros fra nogle af tilhørerne for at fokusere på sin egen rolle i Venstres krise i talen.

»Jeg tager hatten af for, at han bliver. Men vi må håbe, at der ikke kommer flere bilagssager for ellers har det jo ikke nyttet noget som helst,« sagde Venstre-loyale Bernt Koch, der skyllede talen ned med en fadøl.

»Det bliver Lars Løkkes første tale i sit nye liv,« sagde Annegrethe Kløverpris, der havde taget plads på græsplænen foran scenen.

Hvorvidt Lars Løkke Rasmussen er en ny formand må tiden vise, men han kom i hvert fald selv ind på, at sagerne om dyre flybilletter, tøjkøb for over 150.000 og et svigende nederlag til europaparlamentsvalget har givet ham en værdifuld lektie.

»Man skal lære af de fejl, man begår. Jeg har lært meget – ikke kun om, hvad man kan »tillade« sig, når man som jeg gerne vil have danskernes demokratiske opbakning til at stå i spidsen for Danmark, men også om, hvad der skal til, og hvad der kræves, hvis man skal nå det mål,« sagde en veloplagt Lars Løkke.

Han understregede, at hovedansvaret for at genskabe vælgernes tillid til Venstre står til ham.

»Jeg ved, at øjnene hviler tungt på mig. At mange tænker, hvad er han dog for en. At jeg har ladet tegne et billede af mig som person, som ikke helt står mål med den måde, jeg opfatter mig selv på.«

På den anden side af Lillebæltsbroen, i Brande, holdt Venstres næstformand sin grundlovstale. Og han kunne heller ikke komme udenom de seneste ugers ballade i Venstre.

Kristian Jensen (V) fik stor støtte fra flere valgkredse i det jyske op til hovedbestyrelsesmødet, blandt andre fra Ikast-Brande Kommune.

»Man skal være ærlig som politiker, når ens parti er i krise. Kun ud ad den vej finder man løsningen. Jeg var godt klar over, der var uro og vrede i Venstre, men jeg var bare ikke klar over, hvor omfattende kritikken var. Og det er min fejl,« sagde Kristian Jensen, inden han vendte blikket mod fremtiden for Venstre.

»Den vigtigste lære i hele denne krise, som vi de seneste uger har være igennem, er, at personer ikke skal være løsrevet fra partiet. Vi er stærkere sammen, og min opgave, i et forstærket samarbejde med Lars Løkke Rasmussen, er, at genrejse Venstre, så vi igen kan vise vejen på Christiansborg,« sagde næstformanden.