Kristian Jensen: »Man skal være ærlig som politiker, når ens parti er i krise«

Venstres næstformand gav torsdag sin egen afdæmpede oplevelse af partiets krise og formandskamp de seneste uger. Han vil nu kigge frem ad i et forstærket V-samarbejde med Lars Løkke Rasmussen.

Venstres næstformand Kristian Jensen holdt grundlovstale i Brande. Grundlovsmødet blev holdt hos frilandsgartneriet Axel Månsson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Kristian Jensen (V) var tydeligvis på hjemmebane, da han holdt sin grundlovstale i Brande.

Venstres næstformand spankulerede rundt og trykkede både hånd og uddelte kram til de fremmødte tilhørere i en lade langt ude på landet i det jyske Venstre-kerneland.

»Hjemme er der, hvor hjertet er, og jeg vil gerne takke for, at jeg har fået muligheden for at komme hjem til Brande,« åbnede Kristian Jensen med at sige fra talerstolen, der var omgivet af halmballer dekoreret med Dannebrogsflag.

Kristian Jensens grundlovstale var ventet med stor spænding af forsamlingen i Brande, efter han var en af hovedpersonerne i Venstres dramatiske hovedbestyrelsesmøde tirsdag i Odense.

Næstformanden var bragt i spil som formand, hvis Lars Løkke Rasmussen (V) havde valgt at trække sig fra tronen i partiet.

Kristian Jensen fik stor støtte fra flere jyske valgkredse i det jyske op til hovedbestyrelsesmødet, blandt andre fra Ikast-Brande Kommune.

Kristian Jensen takkede kort sine trofaste jyske støtte i sin tale, inden han drejede snakken ind på Venstre som parti i stedet for Kristian Jensen som person.

»Man skal være ærlig som politiker, når ens parti er i krise. Kun ud ad den vej finder man løsningen. Jeg var godt klar over, der var uro og vrede i Venstre, men jeg var bare ikke klar over, hvor omfattende kritikken var. Og det er min fejl,« sagde Kristian Jensen, inden han vendte blikket mod fremtiden for Venstre.

»Den vigtigste lære i hele denne krise, som vi de seneste uger har være igennem, er, at personer ikke skal være løsrevet fra partiet. Vi er stærkere sammen, og min opgave, i et forstærket samarbejde med Lars Løkke Rasmussen, er, at genrejse Venstre, så vi igen kan vise vejen på Christiansborg,« sagde næstformanden.

Mellem 150-200 tilhørere havde trodset torsdagens regn og torden og var mødt op for at høre, hvordan Kristian Jensen ville føre Venstre ud af krisen, og hvordan han selv havde oplevet formandskampen, hvor flere politiske kommentatorer mener, at han blev presset ud på et sidespor at Lars Løkke Rasmussen, der hellere ser Søren Gade som V-formand end Kristian Jensen, hvis Løkke ikke selv kunne blive siddende på formands-taburetten.

Publikum fik hvad de kom efter baseret på reaktionerne.

»Det var en rigtig fin tale, hvor han bevarede fokus på politik i stedet for personfnidder. Han var nødt til at berøre de seneste ugers begivenheder, men han gjorde det på de øvre linjer, og han har overbevist mig om, at Venstre er et samlet parti, hvor han vil arbejde for partiet frem for sin egen mulighed for at blive formand,« sagde John Pedersen fra Brande, der flere gange har stemt Venstre, men nu ikke længere var sikker på, hvor krydset skal sættes til næste valg.

Kristian Jensen rundede sin grundlovstale af med at fortælle sin plan for, hvordan Venstre skal genvinde magten ved næste folketingsvalg.

»Grundloven sætter rammerne for lovgivningen i Danmark. Men vi gør det for besværligt i dag. Vi skal tilbage til noget af det, der fungerede godt, da Venstre sidst havde magten. Der er brug for mere frihed i Danmark samt lavere skatter og afgifter. Venstre skal tilbage til en mere liberal politik, og jeg håber nu, der vil komme fokus på holdninger, visioner og idéer i stedet for personpolitik,« sagde Kristian Jensen, inden han pænt takkede af og hastede videre til den næste grundlovstale et andet sted i Venstres kerneland, Herning.