LA vil nedbringe sygefravær med udlicitering

Højere sygefravær i det offentlige end i det private illustrerer, at flere opgaver bør udliciteres i kommunerne - også omsorgsopgaver, mener LAs Joachim B. Olsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunerne bør udnytte, at private aktører er bedre til at skabe et effektivt arbejdsmiljø, lyder det fra Liberal Alliances erhvervsordfører, Joachim B. Olsen (LA), efter at en analyse fra Dansk Industri (DI) viser stor forskel på sygefraværet mellem ansatte i kommunerne og i privatansatte.

Udlicitering er løsningen, mener LA-ordføreren.

»Når man ser på sygefraværet i den offentlige sektor og i den private sektor i sammenlignelige fag, er sygefraværet lavere i den private sektor. Tallene fra DI understreger derfor bare det, som vi har vidst længe – nemlig at de private aktører i højere grad end det offentlige er i stand til at skabe et godt og effektivt arbejdsmiljø,« siger Joachim B. Olsen.

»Man skal huske på, at et lavt sygefravær både er positivt for de ansatte og for omkostningsniveauet. Derfor bør vi lægge flere ting i udbud i kommunerne til gavn for kommunernes og samfundets økonomi,« tilføjer han.

Han mener, at det lavere sygefravær blandt privatansatte er et udtryk for, at en kommunal arbejdsplads hverken møder konkurrence eller konsekvenser ved en »ineffektiv drift«. Han mener desuden, at de mere omsorgsmæssige opgaver, som normalt ikke bliver udført af private aktører, kan bringes i udbud.

»Det er altid sundt med konkurrence, og derfor bør kommunerne have fokus på mere udlicitering - også når det gælder omsorgsopgaver. Det har vi ikke tradition for at gøre i Danmark, men der er ikke noget, der indikerer, at private skulle bekymre sig mindre for andres ve og vel eller være dårligere til at løse den slags opgaver. Tværtimod. For hvis private medarbejdere ikke udfører deres arbejde på en tilfredsstillende måde, så lukker virksomheden jo,« siger Joachim B. Olsen.