Offentligt ansatte rengøringsfolk har dobbelt så meget sygefravær som privatansatte

En DI-analyse viser, at kommunalt ansatte rengøringsfolk og sosu-medarbejdere har op til dobbelt så meget sygefravær som privatansatte i samme jobfunktioner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De udfører samme job, men der er stor forskel på sygefraværet mellem ansatte i kommunerne og i private virksomheder, viser en analyse som Dansk Industri (DI) har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, skriver Jyllands-Posten.

Samlet set har de kommunalt ansatte 5,3 sygedage flere end privatansatte, og det har ofte været forklaret med, at de arbejder mere med mennesker – for eksempel i børnehaver og i ældreplejen – og dermed er mere udsat for smitterisiko.

Analysen fra DI viser dog også markante forskelle, selv når man sammenligner folk, der laver det samme arbejde.

I kommunerne har social- og sundhedspersonalet eksempelvis i gennemsnit 15,4 sygedage pr. år, mens det kun er 7,4 fraværsdage blandt de privatansatte.

De private hjemmehjælpsfirmaer har i de seneste år fået en stadig større bid af markedet og leverer i dag ifølge DI cirka 15 procent af hjemmehjælpen.

Sygefraværet for rengøringspersonalt i kommunerne er 14,1 dage, mens det blot er 8,7 dage i private firmaer.

Ifølge branchedirektør Mette Rose Skaksen fra DI skyldes det, at private virksomheder naturligt har fokus på bundlinjen og dermed også på, hvordan de øger trivslen og reducerer sygefraværet blandt andet med faste procedurer for, at man følger op og kontakter sygemeldte medarbejdere.

»Vi kan konstatere, at der er en mærkbar forskel i sygefraværet mellem den kommunale og den private sektor, også når man tjekker for, om alderssammensætningen og forskelle i medarbejdergrupperne betyder noget. Det er oplagt, at kommunerne bør overveje, om de ikke med fordel kan sende flere opgaver i udbud og invitere de private indenfor for at få en anden ledelsesmæssig tilgang til, hvordan man motiverer medarbejderne,« siger Mette Rose Skaksen.

Hun påpeger, at det også handler om medarbejderens placering i hierarkiet, hvor en rengøringsassistent på en skole udfører ikke kerneopgaven, men det gør rengøringsassistenten, hvis denne er ansat i et privat rengøringsfirma, og dermed øges motivationen og følelsen af at gøre en forskel, mens sygefraværet tilsvarende falder.

Borgmester Michael Ziegler (K) er formand for løn- og personaleudvalget i kommuneforeningen KL. Han mener, at forskellen på sygeligheden i privat og offentlig regi skyldes en forskel i opgaverne.

»Der er nok en tendens til, at de private stadig har de lidt lettere opgaver inden for ældrepleje, hvor det er de offentligt ansatte, som tager sig af de meget tunge og komplicerede opgaver. De sidste er alt andet lige mere udfordrende, hvor det måske er lettere at forklare, hvorfor medarbejderne engang imellem går i knæ,« siger han, der også finder årsagen i den måde, medarbejderflokken i en kommune er sat sammen,« siger han til Jyllands-Posten.