Kronprinsessen sætter fokus på Syriens katastrofe

Besøg hos flygtede syrere, fokus på kvinders rettigheder og opmærksomhed omkring, hvor Danmark kan hjælpe, er på dagsordenen, når udviklingsministeren og kronprinsessen tager til Jordan.

Kronprinsesse Mary besøger flygtningelejre i Jordan. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når kronprinsesse Mary og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) tager mod Jordan tirsdag, er det for at besøge en flygtningelejr med syrere, der har måttet forlade hjem og familie for at komme væk fra borgerkrigens rædsler. Besøget skal sætte fokus på »den gigantiske humanitære katastrofe« både inde i Syrien og i nabolandene, hvor flere end seks millioner syrere nu har brug for nødhjælp, forklarer Friis Bach, som sætter stor pris på Marys deltagelse.

»Kronprinsesse Marys engagement er helt unikt. Hun gør et utroligt stort stykke arbejde internationalt for at sætte fokus på kvinders og pigers rettigheder, og de er særligt udsatte i en katastrofesituation, som den vi ser udspille sig i og omkring Syrien. Kvinderne er udsatte for overgreb, vold, seksuel vold, uønsket graviditet, og jeg er sikker på, at kronprinsessens besøg i den grad vil signalere, at der er en vigtig opgave, der skal løses i flygtningelejrene og for at beskytte piger og kvinder,« siger udviklingsministeren, som roser Mary for modigt at tage opgaven på sig.

Billedeserie: En syrisk flygtningelejr - det kan Mary forvente

Samtidig forklarer han, at det ikke blot er omverdenens fokus, der er mål for besøget.

»Vi tager også af sted for at vise flygtningene i området, at vi husker og hjælper dem, og for at bakke op om de stærke organisationer, der arbejder i området, heriblandt de danske som Dansk Flygtningehjælp, Røde Kors og Red Barnet,« siger han og tilføjer:

»Og så tager jeg af sted for at få et overblik og se, hvad der er behov for, og hvad Danmark mere kan gøre. Danmark står i spidsen for et stort europæisk initiativ for at hjælpe flygtningene i nærområdet.«

Må blive i lejrene

Det europæiske arbejde forsøger at beskytte flygtningene i områderne i og omkring det borgerkrigshærgede land, som ifølge Friis Bach bliver mere og mere desperate og frustrerede, fordi de mister muligheden for uddannelse og en del af deres fremtid ved at gå ledige rundt i flygtningelejrene.

»Nogle flygtninge sidder jo nu på andet år i flygtningelejrene, Vi skal hjælpe dem til uddannelse, beskæftigelse og nye muligheder i nærområdet. Ellers vil mange forsøge at presse sig mod Europas grænser for at prøve lykken der,« lyder det fra ministeren.

Kronprinsesse Mary er protektor for Dansk Flygtningehjælp, der uddeler basal nødhjælp i flygtningelejre til krigens ofre, både i nabolandene, men også inde i Syrien.

To millioner af de flygtede syrere er kommet til nabolandene Jordan og Libanon og til det nordlige Afrika, mens fire millioner fortsat befinder sig inde i Syrien. I nogle særligt kaotiske områder bliver befolkningen fanget mellem de kæmpende styrker, og derfor er det svært for internationale nødhjælpsorganisationer at hjælpe dem.