Konservative vil have politiet ind i DSB-sag

Det er ifølge de Konservative ikke nok med en ekstern undersøgelse af aftalen mellem DSB og PR-bureauet Waterfront.

De Konservatives formand, Lars Barfoed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spring den eksterne undersøgelse af DSB-sagen over og gå direkte til ordensmagten.

De Konservatives formand, Lars Barfoed (K), mener, at det er en sag for politiet, når DSB angiveligt har brudt loven ved igennem PR-bureauet Waterfront at ansætte freelancejournalisten Lars Abild, så han ikke havde tid til at skrive kritiske historier om DSB,

- Lad os få alt frem i lyset med det samme. Det er helt uholdbart for en statslig virksomhed at have disse beskydninger hængende, mens diverse undersøgelser pågår. Vi skal have afklaret hurtigst muligt, hvad der er op og ned i sagen – og få placeret et ansvar, også strafferetligt, siger Lars Barfoed i en kommentar.

- Fremgangsmåden er så langt fra, hvad vi forbinder med at leve i demokrati. Derfor er det ikke nok med hverken en intern undersøgelse eller en advokatundersøgelse, fortsætter partiformanden.

Waterfront afviser, at selskabet har ansat Lars Abild med henblik på at holde ham fra »at presse DSB i medierne«. Og DSB har besvaret beskyldningerne med at bede advokatfirmaet Bruun & Hjejle om at iværksætte en undersøgelse af sagen.

Men hvis det viser sig, at DSB har brugt Waterfront til at pacificere, så er der noget, der tyder på, at sagen kan lande på ordensmagtens bord, som Lars Barfoed kræver.

Det vurderer Sten Bønsing, der er ekspert i forvaltningsret og lektor på Juridisk Institut ved Aalborg Universitet.

- Det er ulovligt. Det strider mod det, der hedder magtfordrejningslære, som er et retspraksisbaseret regelsæt, siger Sten Bønsing til Berlingske Nyhedsbureau.

- Private virksomheder vil formentlig ikke været omfattet af de her regler og principper. Men DSB er en del af staten, og det er sådan set derfor, at der er et problem, fortsætter han.

DEBAT: Hvad mener du om sagen?

Bruun & Hjejle overlader det til DSB at fortælle om undersøgelsen, men oplysningerne er sparsomme. DSBs presseafdeling oplyser, at prisen på undersøgelsen ikke er fastlagt, og at den skal være afsluttet »så hurtigt som muligt« og være »så grundig og tilbundsgående som muligt«.