Ministeren vil sikre »uvildig« undersøgelse af DSB

DSBs forsøg på at lukke munden på en kritisk journalist skal undersøges på en »uvildig« måde, siger transportminister Henrik Dam Kristensen.

Transportminister Henrik Dam Kristensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det »uvildigt«, når DSB bliver undersøgt af en ekstern virksomhed, som DSB selv har udpeget? Det kan det godt være, mener transportminister Henrik Dam Kristensen (S).

- Jeg er optaget af, at vi får netop en ordentlig uvildig undersøgelse, som alle kan være trygge ved. Og så må vi i de kommende dage se, om det skal være den ene eller den anden type undersøgelse, siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

DSB har efterfølgende meddelt, at virksomheden har hyret advokatfirmaet Bruun & Hjejle til at undersøge sagen. Hverken DSB eller Bruun & Hjejle vil uddybe, præcist hvad der skal undersøges, eller hvilken tidshorisont der er på arbejdet med undersøgelsen. Men den eksterne undersøgelse er sat i værk, efter DR søndag afslørede, at DSB har tilsyneladende har betalt et PR-bureau for at beskæftige en journalist, så han ikke skrev kritiske historier om selskabet.

Før aftalen mellem Bruun & Hjejle og DSB var på plads, sagde Henrik Dam Kristensen, at han »ikke er så optaget af, om det er den ene eller anden, der står for undersøgelsen«. Ministeren lovede dog, at han vil sikre sig, »at vi alle sammen kan være trygge ved den undersøgelse, der bliver sat i gang nu«.

Spørgsmål: Har du tænkt dig at godkende den virksomhed, som skal undersøge DSB?

- Jeg har i hvert fald tænkt mig at sikre, at jeg og offentligheden er tryg ved den undersøgelse, der bliver sat i gang, siger Henrik Dam Kristensen.

DEBAT: Hvad mener du om sagen?

Både Venstre og Liberal Alliance kræver, at ministeren selv sætter en uvildig undersøgelse i gang.

Venstre har indkaldt ministeren til åbent samråd, dels om den konkretet sag, dels for generelt at diskutere, hvordan man sikrer, at statsejede virksomheder ikke bruger sådanne metoder fremover.

- Det er en helt uacceptabel fremgangsmåde. Jeg har en klar forventning om, at en stor, statsejet virksomhed gennemfører en åben og ærlig kommunikation til befolkningen gennem medierne, siger trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V).