K: Kvinder lever livet farligt i kønsblandede fængsler

De Konservative er klar til at støtte et forslag fra justitsminister Karen Hækkerup om at etablere et særligt kvindefængsel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Konservative er tilhænger af, at kvinder får deres eget fængsel, hvor de kan være i fred for chikane og undertrykkelse fra mandlige medindsatte.

Det siger de Konservatives retsordfører, Tom Behnke (K), efter at justitsminister Karen Hækkerup (S) har erklæret sig villig til at drøfte en etablering af et kvindefængsel.

»Jeg har længe ønsket det her, så jo før jo bedre,« siger Tom Behnke.

En endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Kriminalforsorgen viser ifølge Jyllands-Posten, at hver fjerde kvindelige indsat er blevet udsat for sexchikane. Og Tom Behnke er ikke i tvivl om, at kvinder lever livet farligt i fængsler, hvor begge køn er repræsenteret.

»På en af turene med Retsudvalget fortalte nogle indsatte, at det ikke er unormalt, at kvindelige indsatte blev truet til enten at smugle narko ind eller levere seksuelle ydelser. Det er ganske alvorligt, og lige siden har det været mig magtpåliggende at skubbe på for at forbedre sikkerheden for både indsatte og ansatte,« siger Tom Behnke.

Etableringen af et kvindefængsel er et brud med det hidtidige princip om, at mænd og kvinder afsoner sammen. Men Karen Hækkerup siger til Jyllands-Posten, at hun er kommet til den erkendelse, at kvinder ikke kan beskyttes godt nok i kønsblandede fængsler.

Dansk Folkeparti vil ikke afvise, at der kan være behov for at oprette et kvindefængsel, og partiet er klar til at tage en diskussion med justitsministeren.

»Vi kigger gerne på behovet og lytter til alle gode argumenter. Men vi mener også, der er behov for at se på årsagen til, at der skulle være brug for et kvindefængsel. Hvis der er sket et skred i kriminelles holdninger til, hvad man kan tillade sig over for kvinder, vil vi gerne have belyst årsagerne til det,« siger Martin Henriksen (DF).