Johanne Schmidt-Nielsen: Dagpengeproblemet er »tikkende bombe«

Enhedslistens politiske ordfører peger på, at også regeringens eget bagland presser på for en løsning for dagpengemodtagerne.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Skal Enhedslisten lade regeringen smage konsekvenserne af den førte politik - og trække stikket som parlamentarisk grundlag? Og hvad skal der til for at støttepartiet kan sluge en finanslov?

De to spørgsmål blev diskuteret heftigt fredag eftermiddag i en stuvende fuld Docken i Københavns Nordhavn, hvor Enhedslisten hele weekenden holder sit 24. årsmøde.

Og der var ingen tvivl om, at adskillige af de godt 1.000 delegerede medlemmer mener, at tålmodigheden er brugt op. Enkelte sagde det direkte: "Lad os vælte regeringen", andre pegede i stedet på at stille et mistillidsvotum til finansministeren.

Partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, der høstede stående bifald og hujende tilråb for sin tale, holder dog fast i, at det i øjeblikket ikke giver mening for partiet at vælte regeringen.

- Så får vi Lars Løkke som statsminister. Jeg har svært ved at se det politiske perspektiv i det. Betyder det så, at Enhedslisten, uanset hvad, vil holde hånden under regeringen? Nej, pointerer hun.

Fra talerstolen gik Johanne Schmidt-Nielsen især i kødet på regeringen, når det kommer til situationen for de udfaldstruede dagpengemodtagere, hvoraf mange tusinde ifølge beregninger fra A-kassernes Samvirke står helt uden indtægt pr. 1. juli. Altså om 65 dage.

Og uret tikker ikke kun for de mennesker, men også for regeringen, lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen:

- Hvis ikke regeringen løser dagpengeproblemet - og det er ikke kun Enhedslisten, der bekymrer sig om det, det er også baglandet i Socialdemokratiet, SF og sågar også et par i det radikale. Hvis ikke de løser det problem, så er jeg fuldstændig overbevist om, at de taber næste valg, uanset hvornår det kommer, understreger hun.

I bliver beskyldt for at være et parti, der altid råber op, men altid ender med at falde ned og holde hånden under regeringen. Er I det?

- Jeg ved godt, at rigtig mange mennesker er hamrende frustrerede, det er jeg også selv, for desværre har det vist sig, at vi fik noget andet end det, vi stemte på. Jeg kunne godt stille et mistillidsvotum, så regeringen ville vælte. Men jeg kan ikke se det politiske perspektiv i at gøre det, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Flere i jeres hovedbestyrelse mente ikke, at I skulle stemme for sidste år, så der er vel intern uenighed om, hvorvidt I skal trække stikket til regeringen eller ej?

- Det var bestemt et dilemma, om vi skulle stemme for eller imod den finanslov. Det lykkedes os at sikre de mennesker, der stod til at falde ud af dagpengesystemet til nytår, et halvt års ekstra forsørgelse. Det var en lappeløsning, og der er ingen tvivl om, at der er brug for permanente løsninger på dagpengeområdet. Men et flertal i hovedbestyrelsen mente altså, og det er jeg enig i, at vi af hensyn til de mennesker, der trods alt fik et halvt års forsørgelse, ikke kunne være bekendt at stemme nej, forklarer Johanne Schmidt-Nielsen.

Men er det så et udtryk for jeres nuværende situation i Folketinget, at okay, så må I godtage finanslove, der bliver lappeløsninger, selvom de ikke er gode nok?

- Vi har aldrig nogensinde forventet at få alt vores politik igennem. Det kan man ikke med 12 mandater, men med den kurs, regeringen har på nuværende tidspunkt, synes jeg, at det er ser sort ud, hvis de har tænkt sig, at vi skullekunne lave en finanslov sammen, siger den politiske ordfører.