Historiker: Svært at bevise danske nazisters forbrydelser

Det kan blive mere end vanskeligt at føre bevis for, om danske østfrontsfrivillige tog del i krigsforbrydelser under Anden Verdenskrig, vurderer historiker. DF kræver retsopgør med danske nazister.

Magnus Møller var fra 1941-43 en del af Frikorps Danmark. Her er et foto, Møller tog af kammeraterne i frikorpset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er dokumenteret, at omkring 6.000 danskere kæmpede for nazisterne på østfronten under Anden Verdenskrig, og det er dokumenteret, at nogle af dem var med til at bevogte en SS-lejr i Hviderusland, hvor 1.400 jøder blev dræbt.

Det er til gengæld mere uklart, hvad de enkelte danskere medvirkede til og var vidne til, fastslår Claus Bundgård Christensen, lektor i historie ved Roskilde Universitet og forfatter til flere bøger om Anden Verdenskrig. Han kalder Dansk Folkepartis krav om et retsopgør med de nulevende danske nazister for »sympatisk«, men han har mere end vanskeligt ved at se, at man skulle kunne føre bevis for deres forbrydelser.

»Problemet er, at det vil være utrolig svært at løfte en bevisbyrde. Materialet er meget fragmenteret, og på den måde risikerer man at spilde skatteydernes penge. Der er en række værker, der har undersøgt emnet tilbundsgående, og jeg kan simpelthen ikke se, hvad der kan bringes frem af nyt materiale,« siger Claus Bundgård Christensen.

Mange af de danske nazister blev dømt i årene efter Anden Verdenskrig, men rettergangen bar præg af, at der ikke var noget overblik over forbrydelserne omfang, og derfor slap mange af de danske SSere billigt, påpeger historikeren.

»Peter Skaarup (retsordfører for Dansk Folkeparti, red.) har ret i, at det opgør aldrig blevet taget. De blev ikke dømt efter for at have deltaget i det, vi i dag kalder for holocaust. Østeuropa var et stort kaos i efterkrigsårene, og det er først senere, at vi har fået et overblik over omfanget af de krigsforbrydelser, der fandt sted derovre,« siger Claus Bundgård Christensen.

Frikorps Danmarks afskedsparade med general von Hanneken skridter tropperne af, ledsaget af danske generalløjtnant Gørtz og brigadefører Hanstein (th). Fold sammen
Læs mere

Peter Skaarup (DF) forestiller sig blandt andet, at de nulevende danske nazister skal i en vidneskranke, hvor de skal afhøres om deres andel i krigsforbrydelserne på Østfronten. Men den øvelse kan godt vise sig at frugtesløs, vurderer Claus Bundgård Christensen, der selv har interviewet en lang række af de danske østfrontfrivillige.

»Jeg ved, at de har løjet for mig. Nogen af dem ville end ikke indrømme, at de var nazister, selv om det kunne dokumenteres, at de havde været medlemmer af partiet. Jeg har svært ved at forestille mig, at de pludselig skulle åbne op og fortælle, at de har taget del i krigsforbrydelser,« siger historikeren.

TV: Mød frikorpsveteranen Magnus Møller på 94 år:

 

LÆS MERE