DF vil have danske nazister dømt

Der er brug for et retsopgør med de danskere, der kæmpede for nazisterne under Anden Verdenskrig, mener Dansk Folkeparti. Vi skal have klarhed over, hvad der skete, siger Peter Skaarup.

Frikorps Danmark og Nordland foran Københavns godsbanegård til modtagelsesparade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vagn Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

70 år efter afslutningen på Anden Verdenskrig er det på høje tid at tage et retsopgør med de danskere, der var på nazisternes side under krigen.

Kravet kommer fra Dansk Folkeparti, hvor retsordfører Peter Skaarup (DF) påpeger, at det er ved at være sidste chance, hvis de aldrende danske nazister skal stilles til ansvar for deres gerning.

»Der er gået alt for lang tid, hvor vi ikke har haft klarhed over, hvad der egentlig foregik dengang. Jeg ønsker ikke et opgør med de her nazister, fordi de skal 20 år fængsel. Det handler om, at der skal være lige ret for loven, om retsfølelse, og om at få de historiske fakta på bordet i en retslig proces,« siger han til DR Nyheder.

Onsdag idømte en tysk domstol den 94-årige Oskar Grönning fire års fængsel for medvirken til massedrab. Grönning var kendt som »Bogholderen fra Auschwitz«, og havde som ung mand til opgave at bogføre de beløb, der blev konfiskeret fra fangerne, når de ankom til udryddelseslejren.

Danmark bør lade sig inspirere af det tyske eksempel, mener Peter Skaarup, der har stillet et udvalgsspørgsmål til justitsminister Søren Pind (V) for at få ham til at tage stilling til den forfejlede retsforfølgelse af den danske nazist Søren Kam, der tidligere på året døde i Tyskland.

TV: Mød frikorpsveteranen Magnus Møller på 94 år:

 

Skaarup forventer, at Pind vil tage henvendelsen mere alvorligt end sin forgænger, Mette Frederiksen (S).

»Jeg vil følge op med et spørgsmål om en mulig retsforfølgelse af Frikorps Danmarks nazister. Søren Pind har vist en mere aktivistisk linje blandt andet på spørgsmålet om Syrien-krigere, så jeg har stor tiltro til, at han også vil gå ind i den her sag,« siger Dansk Folkepartis retsordfører til DR.

Han forventer svar fra ministeren inden for en måned.