Hans arm »er klar«: Læger advarer mod vaccinen, men konservativ politiker stiller sig forrest i køen

Flere læger advarer danskerne mod at blive frivilligt vaccineret med de to vacciner, som grundet risiko for blodpropper er taget ud af det danske vaccinationsprogram. De Konservatives sundhedsordfører forstår bekymringen, men lægger vægt på, at vaccinerne stadig er godkendt af Lægemiddelstyrelsen.

 
Mette Frederiksen ved doorstep i tirsdags taler også om forskellen på den politiske beslutning og Sundhedsstyrelsens vurdering af vaccinerne. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til tirsdagens spørgetime i folketingssalen kom De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, med en inspireret opfordring til sine lederkolleger i et spørgsmål til statsminister Mette Frederiksen (S).

»Er det ikke en god idé, at partilederne går foran, smøger ærmerne op og tager Johnson & Johnson-vaccinen for rullende kamera?,« spurgte Pape.

Sundhedsstyrelsen har besluttet at tage vaccinerne fra Johnson & Johnson samt AstraZeneca ud af vaccinationsprogrammet, fordi de er blevet sat i forbindelse med sjældne, men alvorlige blodpropper hos særligt unge.

Alligevel vil et flertal af Folketingets partier etablere en frivillig ordning, hvor man kan få vaccinerne. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forventer, at det allerede kan være en mulighed fra næste uge.

Senest har flere læger dog advaret danskerne om at tage imod tilbuddet om vaccinerne, mens private vaccinationscentre har afvist at deltage i ordningen.

Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, siger blandt andet til DR, at »gevinsten ved en vaccination er nærmest ikkeeksisterende«.

Berlingske ville gerne have spurgt Søren Pape Poulsen, om hans opfordring fortsat står ved magt, men partiets pressetjeneste har i stedet henvist til sundhedsordfører, Per Larsen (K).

Og hans holdning er klar:

»Hvis Lægemiddelstyrelsen trækker deres godkendelse tilbage, støtter vi heller ikke det frivillige vaccinationsprogram. Beslutningen ligger hos dem. Men så længe vaccinerne er godkendt, så er min arm klar,« siger Per Larsen.

Per Larsen (K) forventer, at Lægemiddelstyrelsen trækker deres godkendelse af vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson tilbage, hvis risikoen for blodpropper vurderes til at være for stor til at blive vaccineret frivilligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Forsinkelse har konsekvenser

Danmark har som det eneste land i Europa taget vaccinen fra Johnson & Johnson helt ud af vaccinationsprogrammet, mens også Norge har stoppet brugen af Astrazenecas vaccine.

Sundhedsstyrelsens beslutning skete på baggrund af, at »der er god kontrol med coronaepidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner«.

Det betyder dog også, at vaccinationskalenderen er blevet skubbet, således at alle danskere over 16 år nu først forventes vaccineret i slutningen af august. Og ifølge Per Larsen har suspenderingen af særligt Johnson & Johnson-vaccinen, som Danmark har forudbestilt 8,2 millioner doser af, også andre konsekvenser.

»Der er 15 mennesker under 50 år, der er døde af covid-19 i Danmark, mens mange har oplevet senfølger efter at have været smittet. Derfor har jeg den holdning, at vi skal have så mange vaccineret som overhovedet muligt, så vi kan få Danmark åbnet og minimeret risikoen for smitte,« siger sundhedsordføreren.

Per Larsen forstår imidlertid også lægernes bekymring for at skulle rådgive om vaccinerne.

»Hvis man som læge sidder over for en patient, som man har ansvaret for, skal man jo være varsom i sin rådgivning. Derfor har lægerne også ryggen fri, når de ikke vil anbefale at tage imod vaccinen,« siger Per Larsen.

Alligevel støtter han og Konservative fortsat muligheden for frivillig vaccination med de to droppede vacciner, da Danmark ellers risikerer at blive sidst færdige med vaccinationer i Europa.

»Jeg er jo politiker og ikke læge. Hvis risikoen er for stor, forventer jeg, at Lægemiddelstyrelsen trækker deres godkendelse tilbage,« siger han.

Vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca er begge godkendt af det amerikanske, europæiske og danske lægemiddelagentur.