Glistrups tomatketsjer, Holger K.'s æggeangreb og Thornings fløjtekor: Her er 1. majs største dramaer

Kalenderen viser 1. maj, der vanen tro markerer Arbejdernes Internationale Kampdag. Dagen har gennem årenes løb lagt scene til optøjer, når politikere og vælgere har stået ansigt til ansigt. Politiko.dk har lavet fem nedslag fra 1. maj-begivenheder, der endte i drama.

Det er ikke kun de røde flag, der gennem årenes løb har smældet på Arbejdernes Internationale Kampdag den 1. maj.

Æg, tomater og øredøvende pibekoncerter har med jævne mellemrum ramt politikerne, når de har gjort status på den centrale arbejderdag, der er blevet afholdt fast siden 1890.

Politiko.dk har været i arkiverne og fundet fem skelsættende begivenheder fra 1. maj-talerne.

1983: Glistrups møde med maling og sten

Mens det meste fokus var rettet mod den netop detroniserede eksstatsminister Anker Jørgensen (S), holdt Fremskridtspartiets karismatiske leder, Mogens Glistrup, i 1983 tale i et hjørne af Fælledparken.

Eller med andre ord: Han skulle have holdt tale. Glistrup blev nemlig angrebet af det, der er blevet beskrevet som en gruppe på omkring 300 unge, der overdængede ham med maling, æg og sten.

Fremskridtspartiets leder, Mogens Glistrup, foran sit hjem, efter han blev overhældt med maling i Fælledparken 1. maj, 1983. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent K Rasmussen.

I biografien »Mogens Glistrup - provokatøren og systemkritikeren« beskrives det, hvordan der blev råbt »I søen med Glistrup«, da en flygtende Glistrup blev presset mod Fælledparkens sø. Angiveligt formåede Fremskridtspartiets leder dog at komme ud på Nørre Allé og væk med hjælp fra en politibil, som kørte politikeren hjem.

Efterfølgende blev Glistrup ved sin bolig opsøgt af journalister og fotografer og kunne - stadig fuldstændig smurt ind i maling - grinende berette i TV-avisen, at »mens den ene sparkede mig i maven, sparkede den anden mig i bagen, og derfor blev jeg stående.«

Overfaldet fik ikke Glistrup til at holde sig væk fra Fælledparken. Allerede året efter mødte han ifølge BT således op til 1. maj-tale med en vagt bevæbnet med en tennisketsjer, så rådne tomater og andre potentielle kasteskyts kunne returneres.

Mogens Glistrup under en tale i Fælledparken flere år senere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent Midstrup.

1992: Nyrups eneste 1. maj-tale i et årti

En kombination af Poul Nyrup Rasmussens »kongemord« på S-formanden Svend Auken måneden forinden og hans flirten med EU betød, at den nyslåede S-leder blev mødt af kasteskyts og det, Berlingskes udsendte medarbejder betegnede som »efterkrigstidens voldsomste pibekoncert«, i forbindelse med sin tale i 1992.

Nyrup havde ellers fået et forvarsel om, at EU var et ømtåleligt emne, efter at daværende LO-formand, Finn Thorgrimson, kort forinden blev pebet ud under sin tale. Derfor valgte Nyrup også at omskrive sin tale, så unionsspørgsmålet først blev nævnt til sidst.

Temaet var dog uundgåeligt, og da han fra Fælledparkens talerstol talte for et internationalt samarbejde i EU som modsvar på den arbejdsløshed, som ifølge S-formanden var skabt under Poul Schlüters regering, startede balladen.

Daværende S-formand Poul Nyrup Rasmussen på talerstolen i Fælledparken, 1. maj 1992. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN JØRGENSEN.

Socialdemokratiets anbefaling af et ja ved Maastricht-afstemningen måneden senere var i visse kredse meget ilde set, og det fik flere tilhørere til at kaste tomater, æbleskrog og en bold efter Nyrup. Optrinnet skulle blive et af de første tegn på, hvor stor splittelsen var i nationen på EU-spørgsmålet.

»Fælledparken er nok verdens mest udfordrende talerstol. Det skal man have stor respekt for,« sagde Poul Nyrup Rasmussen efterfølgende ifølge Berlingskes reportage fra Fælledparken.

1. maj-talen skulle siden vise sig at blive den eneste, som Nyrup holdt i Fælledparken i en 10-årig periode.

I 2002 - året efter, at Nyrup havde mistet nøglerne til Statsministeriet til Anders Fogh Rasmussen (V) - vendte han endelig tilbage på talerstolen i Fælledparken - denne gang til klapsalver.

»Sådan en god modtagelse giver én en masse tro på fremtiden. Det er ligesom en bil, der får fyldt ny benzin på,« sagde han efterfølgende til Kristeligt Dagblad.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen lykønskes efter sin første 1. maj tale i Fælledparken i 10 år. Til venstre er det daværende SF-formand Holger K. Nielsen, som selv spillede en hovedrolle under perioden med EU-afstemning i begyndelsen af 90erne. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARS MØLLER.

1993: Holger K.'s vej fra helt til syndebuk

Mens Poul Nyrup Rasmussen i 1992 endte som taber, da det endte med et overraskende 'nej' ved Maastricht-afstemningen, stod nej-sigerne Holger K. Nielsen og SF som store sejrherrer.

Under sloganet »Holger og konen siger nej til unionen« førte SF en succesfuld kampagne mod EU, og det blev der også kvitteret for i den daværende SF-formands tale i Fælledparken i 1992.

Året efter var Holger K. Nielsens popularitet i egne rækker dog vendt til den negative side. SF stod nu som arkitekt bag det såkaldte nationale kompromis, der skulle lede til Edinburgh-aftalen og Danmarks fire EU-forbehold til Maastricht-traktaten.

Det var mildest talt ikke populært blandt SF-vælgerne, som kvitterede med æg, tomater og en masse ukvemsord, da Holger K. Nielsen var på talerstolen i Fælledparken 1. maj 1993 - kun 17 dage før den nye folkeafstemning.

Ved afstemningen den 18. maj stemte 80 pct. af SFs vælgere nej, mens et flertal på 56,7 pct. af befolkningen fulgte Holger K. Nielsen og et ja.

SFs Holger K. Nielsen under en tale i Fælledparken, 1. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

2013: Thornings vandbad og overborgmesterens opgivende tilbagetrækning

Efter 10 år med VK-regeringer fik Danmark igen en socialdemokratisk ledet regering ved 2011-valget. Det tog dog ikke lang tid, før kritikken om løftebrud og asocial adfærd brød ud i lys lue, og det skulle statsminister Helle Thorning-Schmidt og flere andre S-topfolk få at føle på kampdagen i 2013.

På sin turné rundt i landet nåede Danmarks første kvindelige statsminister at se demonstranter blive anholdt for uroligheder i forbindelse med hendes taler i både Randers, Aarhus og Aalborg.

I Randers blev to mænd anholdt for henholdsvis at kaste en tomat efter hende og for slet og ret at smide bukserne for øjnene af Thorning. På Tangkrogen i Aarhus blev statsministeren under stor bevågenhed beskudt med en stor vandpistol af en mand, som hurtigt blev overmandet af ordensmagten og siden sigtet for vold. Da manden tre måneder senere blev idømt en fængselsstraf, skete det ifølge TV 2 med forklaringen: »Hun pisser på os, så jeg pissede lidt tilbage med en vandpistol«.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt var hovedtaler ved 1. maj-arrangementet ved Tangkrogen i Aarhus. På vej væk blev hun oversprøjtet med vand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup.

Endeligt måtte Thorning i Aalborg droppe en tredjedel af sin tale på grund af øredøvende pibekoncerter og kasteskyts. Blandt andet blev en af Thornings livvagter ramt af en tomat, mens en tydeligt chokeret Thorning kort efter selv var tæt på at blive ramt af en fyldt dåseøl, som blev kastet fra den vrede folkemængde.

Alle steder blev den danske statsleder mødt af masseproducerede skilte med triste smiley'er og bannere med teksten »Vi vender regeringen ryggen«.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt afsluttede sin 1. maj-rundfart med at tale ved den store demonstration i Kildeparken i Aalborg. Her eskorteres en forstenet statsminister væk efter talen Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Meget bedre gik det heller ikke for Københavns overborgmester, Frank Jensen, i Fælledparken.

Æg og røgbomber blev kastet mod talerstolen, og overborgmesteren måtte på et tidspunkt afbryde sin tale i flere minutter under øredøvende larm fra en gruppe demonstranter, der gik i rette med det, de benævnte som klasseforræderi.

2014: Thornings koordinerede fløjtekoncert

Hvis Helle Thorning-Schmidt håbede, at et skift i sceneri ville gøre hendes 1. maj-oplevelse bedre året efter, skulle hun hurtigt blive klogere.

Allerede i ugerne op til kampdagen varslede demonstranter, at de ville sabotere statsministerens tale i Fælledparken med en hidtil uhørt voldsom fløjtedemo. Dette fik andre grupperinger til at fordømme den planlagte aktion, mens SFs Holger K. Nielsen på sin Facebook-profil kaldte fløjtedemonstranterne nogle »halvhjerner«. Hvilket igen affødte voldsom debat om ytringsfrihed og andre demokratiske rettigheder.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt taler til 1. maj i Fælledparken med fløjteaktivister foran scenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Der var med andre ord lagt i kakkelovnen til en højspændt 1. maj, og det skulle det også vise sig at blive. Reportager fra Thornings tale beskriver således, hvordan fløjteaktivister og modstandere af denne flere steder foran scenen kom i karambolage.

Flere moddemonstranter råbte ad aktivisterne og prøvede at slå fløjterne ud af hænderne på dem under den øredøvende larm, mens der angiveligt blev uddelt knytnæver, skub, knæ, spark og trusler.

 

Det vilde støjinferno betød, at Helle Thorning-Schmidts tale blev væsentligt kortere end den version, der på forhånd var sendt ud til pressen fra morgenstunden, og selv efter statsministerens tale var overstået, fortsatte urolighederne.

Ifølge Politiken blev stemningen i særdeleshed ophedet, da en gruppe sortklædte personer primært fra Ungdomshuset og gruppen Antifascistisk Aktion maste sig frem til Socialdemokratisk Ungdom og antændte romerlys og røgbomber.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt taler til 1. maj i Fælledparken med fløjteaktivister foran scenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.