Folkemødet kom fra start i valgkampens tegn

Den femte udgave af Folkemødet på Bornholm blev torsdag skudt i gang i lyset af den verserende valgkamp. De Radikales leder lagde ud med et af valgkampens store temaer, udlændingepolitik.

Foto: Nils Meilvang. Folkemødet 2015. Morten Østergaard taler på Hovedscenen på Cirkuspladsen. Margrethe Vestager klapper.
Læs mere
Fold sammen

Selv om mange politikere i år har aflyst deres tur til det politiske folkemøde på Bornholm, så er interessen blandt befolkningen ikke påvirket af det kommende folketingsvalg.

De tætpakkede færger fra Ystad til Bornholm vidnede i hvert fald torsdag om, at den igangværende valgkamp ikke sætter en stopper for det folkelige engagement i den nu fem år gamle politiske festival. Måske tværtimod endda.

For politikernes vedkommende er interessen dog faldet. Blot 51 har meldt deres ankomst i forhold til 121 sidste år. Men noget tyder på, at de fremmødte politikere vil udnytte afstikkeren til solskinsøen optimalt til at føre valgkamp.

Det var tydeligt at høre, da de Radikales Ida Auken (R) fra Hovedscenen i Allinge introducerede sin leder, Morten Østergaard (R).

»De Radikale laver verdens største comeback,« råbte hun ud over de mange forsamlede på den solbeskinnede græsplane med henvisning til de dårlige meningsmålinger, der præger regeringspartiet med blot en uge til valget.

Morten Østergaard lagde som den eneste partileder på talerstolen torsdag hårdt ud med fokus på et af valgkampens store diskussionsemner - udlændingepolitikken.

Den radikale leder gentog, at han er stolt af at have været med til at lempe udlændingepolitikken på flere områder, selv om han foretrækker at bruge ordet »forbedringer«.

»Vi har en anden udlændingepolitik i dag - en anden balance. Vi har flyttet hegnspælen 45 skridt fremad. Jeg står solidt med hånden på den hegnspæl, som ikke skal rykkes tilbage,« sagde han til klapsalver fra publikum.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, kan netop udlændinge meget vel sætte et markant præg på de fire dages folkemøde.

»Jeg tror, nogle af de store emner, der kommer til at blive debatteret af partilederne, for eksempel vil være udlændingepolitikken, der er et af de centrale emner i valgkampen,« siger Thomas Larsen.

Et kig frem i det tætpakkede program, der tæller over 2.700 arrangementer, viser, at fredag bliver den store dag for partileder-taler, når de tre røde frontkvinder fra SF, Socialdemokraterne og Enhedslisten går på Hovedscenen - suppleret af en enkelt borgerlig herre i skikkelse af Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl (DF).

Lørdag står i et politisk mere yderliggående tegn. Blandt andet har det nationalistiske Danskernes Parti inviteret repræsentanter fra det græske nationalistiske parti Gyldent Daggry og den italienske pendant Forza Nuova til debat. Og samme dag finder et af årets mest omdiskuterede begivenheder sted, når Trykkefrihedsselskabet arrangerer debat om ytringsfrihed med den islamkritiske hollandske politiker Geert Wilders til debat med Flemming Rose fra Jyllands-Posten.

Thomas Larsen betegner de kontroversielle arrangementer lørdag, der både har vakt heftig kritik og sendt sikkerhedsniveauet på den ellers fredelige ferieø op på et rekordhøjt niveau, som et »skæringspunkt« for Folkemødet.

»Folkemødet har indtil nu været karakteriseret som fredeligt. Lige pludselig får vi en risiko for konflikter mellem højrenationale og autonome, og det her bliver en test for, om man kan have meget voldsomt modsatrettede synspunkter i samme, lille by, uden det fører til konfrontationer,« siger Thomas Larsen, som dog ikke håber, det vil gå udover Folkemødets overordnede formål med at skabe politisk debat.

»Det vil være trist, hvis så små grupper kaprer hele dagsordenen, og jeg tror, man vil gøre sig umage, at Folkemødet kan udfolde sig, som det plejer,« siger Thomas Larsen.