Foghs hyldest til Bush er historisk

Anders Fogh Rasmussens hyldest til George W. Bush vil gå over i historien som en af de største tillidserklæringer fra en dansk statsminister til en amerikansk præsident nogensinde. Bortset fra den udskældte præsidents hjertelige tak, fik Fogh dog ikke meget til gengæld.

AndersFogh Rasmussen sparede ikke på de flotte ord, da han skulle beskrive præsident Bush som menneske og politiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Watson/AFP

To scener fra en historisk weekend.

I Bagdad spadserer den iranske præsident, Mahmoud Ahmadinejad, frit omkring og kysser kind med Iraks regeringsledere. Hans besøg til nabolandet var annonceret flere uger forinden og forløb uden problemer. Noget lignende ville være utænkeligt, hvis det havde været USAs præsident på besøg.

Flere tusinde kilometer derfra, på en ranch i Texas, bliver netop den amerikanske præsident, George W. Bush, hyldet for sit arbejde for at sprede frihed og demokrati og for at stå op imod tyranni.

»Frihed og værdighed for mennesker er universelle værdier. Det er værdier, som mennesker, der lever i undertrykkelse og under brutale regimer, stræber efter. Vi har en forpligtelse til at stå ved de menneskers side i deres kamp for frihed og demokrati. Dette er vores fælles udfordring, og De, hr. præsident, og USA har mere end nogen anden fremmet denne vision om frihed og demokrati. Tillad mig at give Dem min hyldest for dette,« lyder ordene fra præsidentens gæst – Danmarks statsminister, Anders Fogh Rasmussen.

De to scener synes at kommunikere dårligt med hinanden. Den Irak-krig, som Bush modtager dansk hyldest for at føre i frihedens navn, har foreløbig ført til den situation, at lederen af den frie verden ikke kan rejse frit til Irak. Det kan derimod præsidenten for Iran – en nation, som Bush anser for at være et led i »Ondskabens Akse«. Det rejser spørgsmålet: Hvem er den egentlige vinder i Irak – Vesten eller Iran? Frihed eller tyranni?

Ingen kan være neutrale
Som forventet reagerer den danske opposition med forundring over statsministerens hyldest til præsident Bush. Men Anders Fogh Rasmussen mener det alvorligt.

»Jeg hylder ham for hans friheds- og demokratidagsorden, og fordi han ikke ønsker at løbe fra den. Det er jo også min dagsorden,« forklarede han over for dansk presse i Crawford, Texas, inden han satte kursen mod Danmark.

I sin tale til Bush sagde statsministeren, at »ingen kan være neutrale« i kampen mellem frihed og tyranni. Noget nær et ekko af Bushs udsagn om, at folk »enten er med os eller imod os«. Det var en klar og efter danske forhold historisk tillidserklæring til en amerikansk præsident, og det var tydeligvis statsministerens hensigt med hele sit besøg at markere nogle klare synspunkter, som han deler med præsidenten. Uagtet, at han selv og den danske regering om mindre end et år kan stå i den situation at skulle samarbejde med en demokratisk præsident.

Anders Fogh Rasmussen udtrykte ikke kun sin fulde støtte til Irak-krigen, som Demokraterne ønsker at afslutte. Han advarede samtidig en kommende amerikansk præsident mod at gøre USA mere protektionistisk. En umisforståelig stikpille til de demokratiske præsidentkandidater, Hillary Clinton og Barack Obama, der begge lover at beskytte amerikanske arbejdere bedre mod udenlandsk konkurrence.

Besøgets andet formål var at få USA til at arbejde mere aktivt hen mod en ny klimaaftale på topmødet i København næste år. Det lovede en af Demokraternes ledere, Nancy Pelosi, under en samtale i Washington. Mere overraskende var det, at også Bush gav udtryk for, »at der skal ske noget,« som Anders Fogh Rasmussen refererede deres snak.

En talsmand for Det Hvide Hus uddyber over for Washington Post, at Bush lovede Fogh at arbejde hen mod en aftale på klimaområdet, men under den forudsætning, at det bliver med Kina og Indien ombord, og at landene får mulighed for at styre udviklingen selv, så de kan tage hensyn til økonomisk vækst. Det er kernen i præsidentens forsøg på at samle verdens 15 største drivhusgas-syndere i en uforpligtende aftale.

Anders Fogh Rasmussen forsikrede, at samtalerne gjorde ham mere »optimistisk«. Men ifølge den amerikanske klimaekspert, professor Michael Oppenheimer, savner ethvert løfte fra Bush troværdighed, eftersom han er imod selv nationale klimaaftaler.

»Ingen kan se dette som noget betydningsfuldt,« siger han til New York Times.

Udover et løfte om amerikansk samarbejde i en dansk undersøgelse af mulige CIA-flyvninger i Danmark, fik statsministeren ikke mange andre, konkrete ting med hjem. Men han fik leveret den besked, han ønskede.