Fogh kan slippe for folkeafstemning om EU-traktat

Regeringen ser ud til at kunne slippe uden om en folkeafstemning om den nye EU-traktat.

Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger konkluderer en undersøgelse fra Justitsministeriet, at traktaten ikke indebærer dansk suverænitetsafgivelse.

Undersøgelsen har været færdig i kort tid og vil blive offentliggjort i dag eller i morgen. Det ventes dog ikke, at regeringen umiddelbart herefter vil sige, om den ønsker folkeafstemning eller ej.

Kun hvis traktaten medfører dansk suverænitetsafgivelse, er regeringen tvunget til at udskrive folkeafstemning.

Socialdemokratiets EU-ordfører, Kim Mortensen, kender ikke rapportens ordlyd. Men personligt har han gjort op, at han vil fraråde en folkeafstemning, hvis traktaten ikke indebærer suverænitetsafgivelse.

»Jeg har den grundlæggende opfattelse, at man ikke skal begynde at holde folkeafstemninger for sjov. Ellers kommer det aldrig igennem med 27 lande,« siger Kim Mortensen til Jyllands-Posten.

Den socialdemokratiske partistyrelse skal drøfte EU-traktaten og afstemningsspørgsmålet den 10. december. Han forventer, at partiet her træffer en beslutning.

Dagen efter 11. december er der forespørgselsdebat i Folketinget om netop EU-traktaten. På forhånd har både SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten tilkendegivet, at de under alle omstændigheder ønsker en folkeafstemning.

Kilde: Jyllands-Posten