Få overblikket: I disse kommuner er magten skiftet

Borgmesterposten har skiftet hænder i adskillige kommuner. Holbæk får landets yngste borgmester – 24-årige Christina Krzyrosiak Hansen, og i Viborg sætter Ulrik Wilbek sig på magten. Sent onsdag aften fik Dansk Folkeparti partiets første borgmester nogensinde. Men nu er der opstået tvivl om posten.

For første gang nogensinde har Dansk Folkeparti fået en borgmesterpost. Sent onsdag aften stod det klart, at partiets spidskandidat på Læsø, Karsten Nielsen, sætter sig på magten i landets mindste kommune. Her spiser DF-toppen middag på valgaftenen på partiformand Kristian Thulesen Dahls kontor på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I adskillige kommuner faldt brikkerne i de nye byråd og kommunalbestyrelser på plads i løbet af valgnatten, og borgmesteren kunne udråbes.

Flere steder er magten tippet, og borgmesterposten er gået til et andet parti. I få kommuner forhandles der stadig.

Få her overblikket over, hvor der indtil videre har været magtskifte i det kommunale Danmark.

Viborg

Ny borgmester: Ulrik Wilbek (V)
Afgående borgmester: Torsten Nielsen (K)

Den konservative borgmester i Viborg, Torsten Nielsen, har været på en noget svær opgave ved dette kommunalvalg. Han overtog borgmesterposten fra Søren Pape Poulsen i 2014, da Pape blev landsformand for de Konservative, og Torsten Nielsen blev udfordret i kampen om kæderne af tidligere landstræner i håndbold Ulrik Wilbek, der stiller op for Venstre.

Selvom Venstre gik tilbage ved valget i Viborg, stod det klart klokken 2.45 natten til onsdag, at Ulrik Wilbek bliver ny borgmester.

Det skete, efter Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet blev enige om at pege på den tidligere landstræner.

Randers

Ny borgmester: Torben Hansen (S)
Afgående borgmester: Claus Omann Jensen (V)

Trods en dramatisk valgkamp præget af store uenigheder endte Socialdemokratiet og Venstre i Randers med at gå sammen i en bred konstituering og pege på S-borgmesterkandidaten, Torben Hansen. Han overtager dermed borgmesterposten fra Venstres Claus Omann Jensen.

Socialdemokratiet er gået frem med fem mandater og har nu 13 ud af byrådets 31 pladser. Venstre gik tilbage med fire mandater og har nu ni pladser i byrådet.

»Det er et klart valg. Et valg, hvor Socialdemokratiet har fået rigtig meget opbakning. Tillykke til Torben Hansen og Socialdemokraterne,« sagde Claus Omann Jensen til DR Østjylland, da aftalen var indgået.

Langeland

Ny borgmester: Tonni Hansen (SF)
Afgående borgmester: Bjarne Jensen (V)

SF fik et kanonvalg på Langeland og fik en fremgang på hele 28,9 procentpoint. Partiet sikrede sig dermed hver tredje stemme på øen og er nu det største parti.

I spidsen for SF står Tonni Hansen, der er regional 3F-formand på Langeland samt tidligere næstformand i partiet.

Da resultatet stod klar, sagde Tonni Hansen til DR:

»Langelænderne har vist mig en tillid og en opbakning, der er helt, helt vild. Jeg kan love, at jeg vil knokle en vis legemsdel ud af bukserne for at leve op til den tillidserklæring.«

»Hvor er jeg dog stolt,« tilføjede SFeren.

Siden stod det klart, at Tonni Hansen bliver Langelands nye borgmester.

Vesthimmerland

Ny borgmester: Per Bach Laursen (V)
Afgående borgmester: Knud Kristensen (K)

Knud Kristensen har været borgmester i Vesthimmerlands Kommune siden 2010, men ved dette valg gik de Konservative tilbage i den nordjyske kommune.

Den konservative borgmester gik ikke med, da de øvrige partier sent tirsdag aften satte sig sammen for at konstituere sig, og han meddelte kort efter klokken 23, at han ikke ville fortsætte som borgmester:

»Vælgerne har talt, og så er det sådan. En borgmesterpost er noget, man har til låns,« sagde Knud Kristensen til DR.

Knud Kristensen har gjort sig grundigt upopulær blandt de andre partier blandt andet som følge af sagen om salget af en grund til ungdomsboliger i Aars, og Socialdemokratiet og Venstre gik derfor sammen om at pege på en ny borgmester. Begge de to partier gik frem ved valget.

Venstres Per Bach Laursen overtager nu posten, og det fik Nordjyske til at konstatere, at »landmanden vandt over bykongen«.

Vordingborg

Ny borgmester: Mikael Smed (S)
Afgående borgmester: Michael Seiding Larsen (V)

Efter 43 år i lokalpolitik og 15 år som borgmester valgte Venstres Knud Larsen tidligere i år at gå på pension og overlade posten til Michael Seiding Larsen (V) i Vordingborg Kommune.

Og borgmesterskiftet ser ud til at have givet Socialdemokratiet medvind på valgstederne, for partiets spidskandidat, Mikael Smed, blev valgets helt store vinder og kan nu sætte sig på borgmesterposten 1. januar.

Struer

Ny borgmester: Niels Viggo Lynghøj (S)
Afgående borgmester: Mads Jakobsen (V)

Socialdemokraten Niels Viggo Lynghøj har været borgmester i Struer ad flere omgange, men mistede posten ved kommunalvalget i 2013.

Nu har han så generobret den fra Venstres Mads Jakobsen.

Det er Socialdemokratiet, de Radikale og SF, der har indgået en aftale om at pege på Niels Viggo Lynghøj.

»Jeg er i den specielle situation, at jeg er kommet tilbage ad et par omgange, så jeg er fortrøstningsfuld,« sagde den nye borgmester til DR, da aftalen var indgået.

Faaborg-Midtfyn

Ny borgmester: Hans Stavnsager (S)
Afgående borgmester: Christian Thygesen (V)

Socialdemokraten Hans Stavnsager overtager borgmesterposten fra Venstres Christian Thygesen i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Den nye borgmester har sikret sig en meget bred opbakning – faktisk fra alle 25 medlemmer af kommunalbestyrelsen, fortalte han til TV 2/Fyn, da det stod klart, at han kunne overtage borgmesterkæden.

»Vi har lavet en konstitueringsaftale, hvor alle 25 medlemmer af kommunalbestyrelsen er med. Det er jeg rigtig tilfreds med. Det betyder, at vi har et rigtig bredt samarbejde,« sagde Hans Stavnsager.

Rød blok vinder valget i den fynske kommune med 13-12 over blå blok. Heraf har Socialdemokratiet otte mandater.

Faxe

Ny borgmester: Ole Vive (V)
Afgående borgmester: Knud Erik Hansen (S)

Siden 2009 har borgmesteren i Faxe Kommune heddet Knud Erik Hansen og er kommet fra Socialdemokratiet.

Men trods en fremgang til liste A på 4,8 procentpoint vippede Borgerlisten med den tidligere socialdemokrat René Tuekær i spidsen magten, så det fra nytår bliver Venstres Ole Vive, der skal være borgmester i den sydsjællandske kommune.

Hedensted

Ny borgmester: Kasper Glyngø (S)
Afgående borgmester: Kirsten Therkilsen (V)

Venstre er trods en tilbagegang på 3,7 procentpoint fortsat det største parti i Hedensted Kommune, men borgmester Kirsten Therkilsen kunne ikke formå at finde et flertal på valgnatten.

Dansk Folkeparti, SF og Kristendemokraterne valgte at pege på Socialdemokratiets Kasper Glyngø, som dermed overtager borgmesterposten i den østjyske kommune.

Syddjurs

Ny borgmester: Ole Bollesen (S)
Afgående borgmester: Claus Wistoft (V)

Det ser ud til, at Socialdemokratiets Ole Bollesen kan sætte sig på borgmesterposten i Syddjurs Kommune, da rød blok har fået flertal, og der arbejdes på en bred konstituering.

Erfaringen siger dog, at man skal passe på med at erklære en sikker vinder i Syddjurs før det konstituerende byrådsmøde i december.

Ved valget i 2013 var der nemlig også indgået en aftale om at pege på Socialdemokratiet, men dengang lykkedes det pludselig Venstre at få skiftet SF, Borgerlisten og de Radikale over på deres side.

Køge

Ny borgmester: Marie Stærke (S)
Afgående borgmester: Flemming Christensen (K)

Det stod hurtigt klart, at der var rødt flertal i Køge, men SFs Thomas Kielgast har tidligere haft et opgør med Socialdemokratiets Marie Stærke, og derfor var det ventet med spænding, om hun nu også blev borgmester.

Det endte med en konstituering helt uden SF, hvor Socialdemokratiet, Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti tilsammen fandt flertal – og Marie Stærke har dermed genvundet den borgmesterpost, hun tabte i 2013.

Thisted

Ny borgmester: Ulla Vestergaard (S)
Afgående borgmester: Lene Kjelgaard Jensen (K)

Trods stor fremgang for Konservative, der gik fra otte pct. til 16,2 pct. af stemmerne, har de mistet deres borgmesterpost til socialdemokraten Ulla Vestergaard.

Konservative har kun nået at have posten i seks måneder, da Lene Kjelgaard Jensen på utraditionel vis skiftede fra Venstre til Konservative, mens hun var borgmester. Eftersigende fordi hun ikke havde en fremtid i Venstre og ikke længere var partiets spidskandidat. Hun har ellers haft borgmesterposten siden 2010.

Gribskov

Ny borgmester: Anders Gerner Frost (Nytgribskov)
Afgående borgmester: Kim Valentin (V)

Han har indtil nu været kendt som ejendomsmægler i DR-programmet »Hammerslag«. Nu er Anders Gerner Frost Gribskovs nye borgmester.

Partiet Nytgribskov blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i 2013 og fik ved det seneste valg fire mandater. Nu er partiet gået to mandater frem og har konstitueret sig med Socialdemokratiet og Enhedslisten.

Venstres Kim Valentin har siddet på borgmesterposten siden 2013, men det blev et skuffende valg for partiet, der udover at miste borgmesterposten gik tre mandater tilbage.

Svendborg

Ny borgmester: Bo Hansen (S)
Afgående borgmester: Lars Erik Hornemann (V)

Socialdemokratiets Bo Hansen bliver Svendborgs nye borgmester og smider dermed Venstres Lars Erik Hornemann ud af borgmesterkontoret.

En bred konstituering kom på plads efter mange timer ved forhandlingsbordet, og den består af Venstre, de Konservative og SF.

Ud over glæden ved en borgmesterpost kan Socialdemokratiet notere sig en fremgang på knap 12 procentpoint. Partiet har nu ti mandater i byrådet.

Allerød

Ny borgmester: Karsten Längerich (V)
Afgående borgmester: Jørgen Johansen (K)

Det har eftersigende været en dramatisk nat i Allerød, hvor kommunaludvalget i nattens løb har haft store problemer, da de skulle blive enige om borgmesterposten.

Dramaet stod mellem Venstres spidskandidat, Karsten Längerich, og den nuværende konservative borgmester, Jørgen Johansen. Ifølge TV 2 Lorry valgte sidstnævnte at udvandre fra forhandlingerne.

For mens de Konservative gik ét mandat tilbage, gik både Socialdemokratiet og Venstre ét frem. Dermed gik alle tre partier til forhandlinger med fem mandater hver, og her endte »de lange knives nat« med et borgmesterskifte. Karsteb Längerich bliver ny borgmester i den nordsjællandske kommune.

Stevns

Ny borgmester: Anette Mortensen (V)
Afgående borgmester: Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns)

Mogens Haugaard Nielsen skal nu give borgmesterstafetten videre til sin tidligere partifælle Anette Mortensen (V). Efter 40 år som Venstre-mand forlod Mogens Haugaard Nielsen partiet og stiftede Nyt Stevns i februar.

Han forlod Venstre på grund af stridigheder om Stevns Klint – internt i partiet var politikerne uenige om, hvorvidt Stevns Klint skulle fredes eller ej, og Mogens Haugaard Nielsen endte med at gå.

Nyt Stevns fik ellers et godt valgresultat med 12,4 procent af stemmerne, mens Venstre gik tilbage med 17,9 procent. Alligevel endte Anette Mortensen med borgmesterkæden.

Holbæk

Ny borgmester: Christina Krzyrosiak Hansen (S)
Afgående borgmester: Søren Kjærsgaard (V)

Holbæk Kommune får landets yngste borgmester: Socialdemokatiets Christina Krzyrosiak Hansen, der er blot 24 år. Kort efter klokken 13.30 onsdag eftermiddag faldt konstitueringen i den vestsjællandske kommune på plads.

Bag Christina Krzyrosiak Hansen står Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Venstres Søren Kjærsgaard bliver dermed vippet af borgmesterpinden. Venstre gik mærkbart tilbage med hele 14,6 procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2013, mens Socialdemokratiet bevarede nogenlunde status quo.

Fanø

Ny borgmester: Kristine Kaas Krog (Fanø Lokalliste)
Afgående borgmester: Erik Nørreby (V)

På Fanø har Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste sikret sig borgmesterposten. Hun bliver dermed øens første kvindelige borgmester.

Aftalen om at pege på Kristine Kaas Krog er efter lange forhandlinger indgået mellem Fanø Lokalliste, de Konservative, SF og Alternativet, der tilsammen har seks mandater i det kommende byråd, skriver JydskeVestkysten.

Hun afløser Venstres Erik Nørreby, der har været borgmester på Fanø i 12 år.

»Der er nok nogen, der synes, at den politik, vi har ført, skulle have været drejet en anelse i en anden retning. Det undrer mig egentlig en smule, for vi har haft fremgang i antal indbyggere, og turismen boomer,« sagde Erik Nørreby tidligere onsdag ifølge DR, da han måtte sande, at det så svært ud at samle et flertal bag sig.

Læsø

Ny borgmester: Karsten Nielsen (DF)
Afgående borgmester: Tobias Birch Johansen (V)

I den sene udgave af TV Avisen onsdag aften tonede en af Dansk Folkepartis kandidater på Læsø, Karsten Nielsen, pludselig frem på skærmen og bekendtgjorde på direkte TV, at han bliver DFs første borgmester nogensinde.

Venste, der indtil nu har haft borgmesterposten på den lille ø, havde ellers fået et flot valg og var gået ét mandat frem i byrådet. Men Socialdemokratiet, Læsø Listen og Dansk Folkeparti gik sammen og pegede på en DF-borgmester, og derfor blev den hidtidige borgmester i landets mindste kommune, Tobias Birch Johansen (V), vippet af pinden.

Og det var han godt træt af:

»Jeg er fandeme flov. Jeg er simpelthen flov. Vi sidder på en tredjedel af alle vælgerne på Læsø. Læsøs ubetinget største parti er blevet sat uden for indflydelse. Det er kraftedeme ikke respektfuldt over for vores borgere,« sagde Tobias Birch Johansen sent onsdag aften ifølge Ritzau.

Torsdag er der dog pludselig opstået tvivl om DFs borgmesterpost.

Tobias Birch Johansen har således over for TV 2 Nord bekendtgjort, at han er klar til at pege på socialdemokraten Folmer Hjort Kristensen som borgmester. Det er endnu uafklaret, hvordan dramaet på øen ender.

Hillerød

Ny borgmester: Kirsten Jensen (S)
Afgående borgmester: Dorte Meldgaard (K)

Onsdag aften blev der indgået en overraskende konstituering i Hillerød Kommune, der gør socialdemokraten Kirsten Jensen til ny borgmester.

De to største partier i den nordsjællandske kommune, Venstre og Socialdemokratiet, gik sammen om at overtage borgmesterkæden fra den konservative Dorte Meldgaard, skriver TV 2 Lorry.

Venstre fik ti mandater ved valget i Hillerød, mens Socialdemokratiet fik ni. De Konservative fik blot ét mandat.

Dorte Meldgaard fik borgmesterposten i 2013, da de Konservative valgte at trodse partiets valgforbund med de borgerlige for i stedet at konstituere sig med de røde partier. En manøvre, som satte det største parti, Venstre, uden for indflydelse, og som førte til, at utilfredse borgere arrangerede fakkeloptog i Hillerøds gader for at protestere mod den konservative borgmester.

Det var da også ventet, at de Konservative ikke ville bevare magten i Hillerød.

Halsnæs

Ny borgmester: Steffen Jensen (S)
Afgående borgmester: Steen Hasselriis (V)

Socialdemokratiet i Halsnæs Kommune fik et flot valg med 38,8 procent af stemmerne og overtager nu borgmesterposten fra Venstre.

»Jeg er rystet på den gode måde. Det er helt surrealistisk, for jeg havde ikke turde håbe på den støtte, jeg har fået fra vælgerne,« sagde den nye borgmester, Steffen Jensen (S), til DR, da konstitueringen var faldet på plads onsdag morgen.

Steffen Jensen overtager posten fra Steen Hasselriis (V), der blev borgmester ved kommunalvalget i 2013.

»Jeg er ked af, at vi tabte, men Socialdemokratiet og Steffen Jensen har fået et fantastisk resultat, det kan vi ikke tale os fra,« sagde den afgående borgmester til DR.

Steffen Jensen sikrede sig flertallet med ti socialdemokratiske mandater og opbakning fra to SFere og et enkelt mandat fra Enhedslisten.

Opdateres...