Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Et kommunalvalg, der farvede Danmark rødt

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen under socialdemokratiets valgfest på valgdagen under Kommunalvalget 2017 i Amager Bio i København, 21. november 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glem partiernes behændige spin, herunder bortforklaringerne fra de landspolitisk største borgerlige partier, Venstre og Dansk Folkeparti. De to partier havde et dårligt, sine steder grænsende til katastrofalt kommunal- og regionsvalg, og stemmetabet hos V og DF gik ikke til andre partier i blå blok.

I stedet blev danmarkskortet farvet markant rødere end før valget. Også det såkaldt »gule Danmark«, der med betydelig DF-dominans tegnede sig efter folketingsvalget i 2015, fortonede sig til en bleggullig nuance, og generelt set gik vælgerne til venstre og sikrede Socialdemokratiet en følelig fremgang, hvad partiet også havde satset mange kræfter på. Formand Mette Frederiksen havde således besøgt samtlige kommuner i løbet af valgkampen.

De borgerlige glæder var små, men dog ikke uvigtige: Således tyder alt på – med forbehold for fintællingen – at Frederiksbergs konservative styre holdt stand, og der var andre konservative triumfer rundt omkring. Herunder i Gentofte og Høje Taastrup, hvor lokale bykonger som Hans Toft og Michael Ziegler befæstede deres positioner med rene konservative flertal. Men K tabte også en håndfuld borgmesterposter.

For statsministerpartiet Venstre var valget noget mindre tilfredsstillende, end Lars Løkke Rasmussen lod forstå, da han tirsdag aften kommenterede de foreløbige resultater, inden de fire store byer var talt op. Venstre tabte mere end tre procentpoint på landsplan og et større antal borgmesterposter.

Helt galt gik det i København, hvor en svag spidskandidat simpelthen ikke evnede at sætte nogen markant dagsorden i konkurrencen med en knivskarp, professionel overborgmester, der spillede magtspillet dygtigt og kunne kåre sig selv på ny, inden så meget som én stemme var talt op i hovedstaden. Man spørger sig selv, hvad især Venstre dog har tænkt på med den strategi, man fik lagt for valget i landets største by.

Også regionerne er markant rødfarvede: Kun i Region Syddanmark er flertallet blåt. Alt i alt er det en udvikling, der må give anledning til panderynker også på Christiansborg. Man kan ikke sammenligne kommunal- og regionsvalg med et folketingsvalg. Mange lokale forhold og personlige gennem- og sammenbrud spiller ind, ligesom det er sværere for små og nye partier at få fodfæste ved lokale valg.

Ikke desto mindre: Der er kun halvandet år til næste folketingsvalg. Og hvis blot en flig af tendensen fra tirsdagens valg slår igennem til den tid, hvis man også til den tid ser blot let vigende tilslutning til Venstre og DF forsvinde ud af blå blok til partier som Socialdemokratiet og Alternativet, vil det levere statsministerposten til Mette Frederiksen. Det er der tid til at forhindre, men det kræver, at trepartiregeringen og dens parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, fortsætter de fornuftige takter fra de seneste måneder og formår at arbejde konstruktivt sammen om at skabe politiske resultater. Forskellen på lokalvalg og landspolitiske valg handler også om dagsordener.

Kommunalt er der en udpræget tendens til, at fokus er på fordelingen af velfærdsmidlerne og mindre på veje til finansieringen af fremtidens velfærd, ligesom integrations- og udlændingedagsordenen var (påfaldende) fraværende i den netop overståede valgkamp. Det bør ikke være tilfældet i den næste, hvis man til den tid skal undgå, at Danmark også landspolitisk klædes i rødt.