EU vil indføre kaloriemærkning på alkohol

Europa-Parlamentet er enige om, at der skal indføres mærkning af blandt andet kalorier og tilsætningsstoffer på al alkohol i EU. Forbrugerrådet Tænk glæder sig over tiltaget.

Foto: Søren Bidstrup. ARKIVFOTO: Europa-Parlamentet er enige om, at der skal indføres mærkning af blandt andet kalorier og tilsætningsstoffer på al alkohol i EU. Forbrugerrådet Tænk glæder sig over tiltaget.
Læs mere
Fold sammen

Når øllen knappes op eller champagneproppen popper, skal det fremover være muligt at se, hvor mange kalorier og tilsætningsstoffer, du hælder i dig.

Det har Europa-Parlamentet onsdag vedtaget som en del af en ny plan for EU-landenes alkoholstrategi.

De nye regler skal også omfatte mærkning af, hvor mange genstande, der er i flasker, hvilket i dag allerede findes på flere øl- vin- og spiritusetiketter i Danmark, men ikke mange steder i EU-udlandet.

Socialdemokraternes medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose (S) mener, beslutningen er en sejr for forbrugerne i Europa.

»Vi synes helt elementært, at forbrugerne har krav på informationer om det, de indtager. Det har vi for fødevarer, og det bør vi også have for alkohol. For nogle vil det måske betyde, at man vælger kalorielette produkter, mens andre måske vælger at drikke mindre, når man kan se, hvor mange genstande, der er,« siger Christel Schaldemose.

Forbrugerrådet Tænk kan heller ikke se, at der skal gøres forskel på kravene til mærkning mellem almindelige fødevarer og en øl eller flaske vin.

»Det er vores vurdering, at forbrugerne ikke har så meget viden om indholdet og tit mest tænker på, hvor mange genstande, der er i, og ikke kalorieindholdet. Og set ud fra et ernæringssynspunkt er der tale om tomme kalorier,« siger Camilla Udsen, seniorkonsulent for fødevarepolitik i Forbrugerrådet Tænk.

Europa-Parlamentets beslutning sendes nu til EU-Kommissionen, som skal stå for at omsætte de nye regler til lov, hvilket vil finde sted i løbet af 2016.