Amning og en enkelt øl er helt i orden

Sundhedsstyrelsen har siden 2013 anbefalet, at man venter to-tre timer med at amme, når man har drukket en genstand. Nyt studie på Syddansk Universitet anfægter anbefalingen.

Det skal ikke overdrives. ,em f'æger nybagte mødre, der ammer, Sundhedsstyrelsens almindelige alkoholråd for kvinder, har det ingen indflydelse på barnets trivsel, hvis mor tager en øl i forbindelse med amningen, viser ny forskning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drikker du en øl, skal du ikke amme. Du skal i hvert fald vente to-tre timer, og så kan det gå ud over dit barns søvnsrytme. Eller hvad?

Hvis man spørger Anton Pottegård, postdoc. og klinisk farmaceut ved Syddansk Universitet, ryster han kraftigt på hovedet. Han har flere gange oplevet, at kvinder i hans omgangskreds tager stærkt afstand fra alkohol, i den periode hvor de ammer.

»Med min basale sundhedsvidenskabelige viden, så kan jeg godt sjusse mig frem til, at det antageligt ikke skulle være det helt store problem,« siger Anton Pottegård om det at tage et enkelt glas i forbindelse med amning.

Derfor har han sammen med læge Maija Haastrup og overlæge i klinisk farmakologi Per Damkier udarbejdet et videnskabeligt studie, hvor de har gennemgået alt den litteratur, der er at finde på området og kogt det ned til et samlet produkt. Og resultatet? Hvis man som ammende mor overholder Sundhedsstyrelsens de almindelige retningslinjer på området, som gælder for alle kvinder, altså syv genstande om ugen og ikke mere end fire om dagen på noget tidspunkt, så behøver man ikke at tænke på, at man ammer.

»Der er ikke nogle tænkelige tidspunkter, hvor det her barn bliver ugunstigt påvirket. Det er der ikke belæg for at sige,« konkluderer Per Damkier.

»Helt ude i hampen«

Derfor har de tre opstillet et regnestykke for nybagte mødre, der trænger til en kold øl på terrassen.

Tager man situationen, hvor moren drikker fire genstande, så hurtigt, hun kan, hvorefter hun ammer sit barn på det tidspunkt, hvor koncentrationen af alkohol i modermælken er allerstørst, så vil barnet få en promille, der er en tiendedel af den promille, som man tillader voksne at køre bil med. Det svarer til, at barnet får to pct. af en flaske øl, hvilket er 0,6 centiliter.

»Det skal man selvfølgelig være varsom med at sammenligne direkte, men det giver en idé om størrelsesordenen af den mængde alkohol, der er i barnet,« siger Per Damkier:

»Kan man lade være, er det da fint. Men vi kan dokumentere, at der altså ikke er nogen, der tager skade af en enkelt øl eller et glas vin.«

Sundhedsstyrelsen skriver sin i håndbog om amning til sundhedspersonale fra 2013, at »den nedre grænse for skadelig påvirkning« ikke kendes. Dog kan »barnets søvn påvirkes af moderens alkoholsindtagelse således, at barnet sover mindre og er mere uroligt i timerne umiddelbart efter«.

Derfor anbefales det fra Sundhedsstyrelsen side, at ammende mødre holder lidt igen med at drikke alkohol. Men barnets »udsættelse for alkohol kan mindskes eller undgås, hvis moderen undlader at amme i to til tre timer for hver indtaget genstand«. Det vil sige, at hvis en kvinde drikker tre genstande, skal hun undlade at amme i seks til ni timer. Og det er »helt ude i hampen«, hvis man spørger Anton Pottegård.

»Det var det, der provokerede til at få nogle konkrete tal på,« siger han.

Nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen

Dog er Sundhedsstyrelsen i år kommet med en ny håndbog for sundhedspersonale om »Ernæring til spædbørn og småbørn«, hvoraf det netop fremgår – i forlængelse af de tidligere anbefalinger fra 2013 – at et forbrug under Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænse på de syv genstande om ugen, ikke bør give anledning til ammeophør.

»Nye publikationers anbefalinger erstatter altid anbefalinger i ældre publikationer, hvorfor dette nu er gældende for den rådgivning, sundhedspersonale skal give mødre, der ammer,« siger Annette Poulsen, sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen.

Det ligger godt i tråd med studiet fra Syddansk Universitet:

»Så længe man drikker inden for Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger, så er vi langt under grænsen,« siger Anton Pottegård.

Og det mener Ulrik Schiøler Kesmodel, overlæge og lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, »lyder vældig fornuftigt«. Men vil man være på den sikre side, kan man tage et glas vin lige efter, at man har ammet. Eller vente en times tid.

»Men jeg mener ikke, at der omvendt er nogen dokumentation for, at det er direkte skadeligt, hvis man gør det (drikker et glas inden amning, red.). Man behøver ikke være meget bekymret,« siger Ulrik Schiøler Kesmodel.»Studier viser, at over en tredjedel af ammende kvinder indtager alkohol på et tidspunkt i ammeperioden,« siger Per Damkier. Han mener, at det i orden – så længe det ikke handler om fast alkoholforbrug eller hyppige indtag af alkohol, for det er skadeligt uanset hvad. Men et såkaldt lejlighedsforbrug er i orden.

»Vores konklusion er meget lavpraktisk; overhold de almene anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen for kvinder med højest syv genstande om ugen og ikke mere end fire på en gang. Og det er også fint for kvinder, der ammer,« siger Per Damkier.

»Drikker du en eller to øl, så sker der ingenting.«