Erhvervsliv: Lettelse af punktafgifterne er tiltrængt

Dansk Erhverv er glad for regeringens forslag om en lettelse af punktafgifterne. Det er nødvendigt for udviklingen i erhvervslivet, lyder det.

ARKIVFOTO: Thorning under tale for Dansk Erhverv i Bella Centret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

»Der er for mange afgifter, der slet ikke giver mening i dag.«

Sådan siger administrerende direktør Jens Klarskov fra Dansk Erhverv, hvor man er begejstret for regeringens planer om at lette en række punktafgifter med 200 millioner kroner årligt. Erhvervsorganisationen har længe slået på tromme for at få lette afgifter på eksempelvis slik, nødder og chokolade.

»Vi er glade for, at regeringen har taget vores ønske alvorligt og får gjort noget ved punktafgifterne. Det er godt med 200 millioner til at smøre kæde, men det er også nødvendigt,« siger Jens Klarskov.

Han mener, at der i dag er så mange afgifter, der er forældede, og som ikke gør noget godt for de danske virksomheder. Helt konkret nævner han, at det ikke giver mening, at der for eksempel er afgifter på nødder med eller uden skal. Eller afgifter på mandler afhængig af, om de er hakkede eller hele.

»Det er den type afgifter, der er komplet latterlige. Der er brug for en forenkling og en reducering,« siger DE-direktøren.

Men med afgiftslettelser kan der også komme mindre kontrol af danskernes forbrug. Et perspektiv som Jens Klarskov medgiver, at man skal have fokus på, hvis afgifterne bliver lettet.

»Mange af afgifterne giver ikke mening i dag med den viden, vi har om folkesundhed. Vi må se, om vi ikke kan få reduceret og forenklet nogle af de afgifter, der ikke længere stemmer overens med samfundet, og så se hvad der skal gøres ved afgifterne på de usunde ting,« siger han.

Regeringen præsenterer i disse dage 50 vækstinitiativer, og et af dem går på, at de såkaldte punktafgifter skal lettes med 150 millioner kroner i 2016 og 200 millioner kroner hvert af de efterfølgende år.