Enhedslisten roser udenrigsministeren for at sætte Thule-udbud på pause

Udenrigsminister Martin Lidegaard har bedt USA om at stoppe den omstridte udbudsproces om Thulebasen. Enhedslisten roser ministeren for at sætte processen i bero.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er rigtig godt, at udenrigsministeren har bedt USA om at stoppe udbudsprocessen i Thule Air Base, indtil der er fundet en tilfredsstillende løsning.

Sådan lyder det fra Enhedslistens grønlandsordfører, Finn Sørensen (Ø), efter at udenrigsminister Martin Lidegaard (R) ved et møde med den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, anmodede USA om at suspendere det omstridte udbud af servicekontrakten på Thulebasen.

»Det var nøjagtigt, hvad Enhedslisten, sammen med en række andre partier, opfordrede udenrigsministeren til i går,« siger Finn Sørensen i en pressemeddelelse.

»Udenrigsministeriets håndtering af sagen har indtil nu langt fra været tilfredsstillende. Men med det skridt, som udenrigsministeren tager nu, er der håb om, at vi kan komme tilbage på sporet og sikre, at Grønland får det samme udbytte af Thulebasen, som de hidtil har haft,« fortsætter han.

Servicekontrakten, som omhandler fremtidig drift og vedligeholdelse af Thule-basen på i Grønland, blev vundet af Exelis Services A/S. Det er et skuffeselskab ejet af amerikanske Vectrus. Den samlede værdi af kontrakten er på 2,4 milliarder kroner.

»Det har lige siden valget af det amerikanske skuffeselskab stået klart, at USA handlede i strid med ånden i aftalerne mellem Rigsfællesskabet og USA, når de lod et amerikansk skuffeselskab deltage i udbudsrunden og oven i købet få lov til at vinde den. Derfor er det helt indlysende, at processen skal sættes i bero,« siger Finn Sørensen.

På mødet torsdag fremlagde Martin Lidegaard den danske og grønlandske holdning til udbuddet af servicekontrakten på Thulebasen.

»Jeg har i den forbindelse også opfordret til, at det amerikanske luftvåben suspenderer udbudsprocessen, indtil der er fundet en løsning mellem USA, Grønland og Danmark,« sagde Martin Lidegaard til finans.dk og oplyste, at han nu afventer amerikanernes svar.

Onsdag opfordrede et flertal i Folketinget bestående af de blå partier, Enhedslisten, de grønlandske folketingsmedlemmer fra Inuit Ataqatigiit (IA) og løsgængeren Uffe Elbæk udenrigsministeren til at drøfte med den amerikanske regering, om udbuddet af kontrakten til Thulebasen skulle sættes i bero, fordi partierne ønsker, at Thulebasen bliver på dansk-grønlandske hænder.