EL: Venstre står med en regulær Irak-skandale

Enhedslistens Pernille Skipper mener, der er blevet begået ulovligheder, da VK-regeringen forsøgte at skjule en aftale med amerikanske lejesoldater fra firmaet Blackwater under Irak-krigen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye oplysninger fra den netop nedlagte Irak-kommission tyder på, Folketinget er blevet misinformeret med vilje, og det er både ulovligt og et kæmpe demokratisk problem.

Sådan siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), efter det i Jyllands-Posten er kommet frem, at Forsvaret havde en hemmeligholdt aftale med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under Irak-krigen.

Ifølge frigivne dokumenter fra Irak-kommissionen skulle en teknisk omskrivning af ordet »samarbejde« forhindre offentligheden og Folketinget i at få oplysninger om forsvarets aftaler, hvilket stiller den daværende VK-regering over for en skandale, mener Pernille Skipper.

»Jeg er oprigtig forarget over, hvis den daværende VK-regering samarbejdede med et yderst omstridt lejesoldatfirma og samtidig forsøgte at holde det skjult fra Folketinget og offentligheden. Så står vi med noget, man kan kalde en regulær skandale, og det tyder på, Folketinget er blevet vildledt med vilje, og det er både ulovligt og et alvorligt demokratisk problem,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge et notat skulle det over for offentligheden hedde, at forsvaret »ikke« samarbejdede med private sikkerhedsfirmaer i Irak. Formulering kunne anvendes, fordi man kun havde »en samtale med« Blackwater og dermed ikke direkte samarbejdede med dem. Eksperter påpeger over for Jyllands-Posten, at der er tale om vildledning, og det giver ifølge Pernille Skipper anledning til at genåbne Irak-ommissionen.

»Vi har stillet et beslutningsforlag om at få genåbnet den Irak-kommission, som Venstre-regeringen belejligt lige har nedlagt for få dage siden. Det bør vi kigge på omgående, for hvis ikke, vi får kommissionen genåbnet, er vi langt fra sikre på, at sandhederne om krigen når dagens lys,« siger Pernille Skipper.

Daværende forsvarsminister Søren Gade (V) husker ikke sagen i detaljer, men siger, at Folketinget havde fået det korrekte svar, hvis det havde spurgt efterfølgende. Han erkender, at der ikke blev »ruttet med sandheden«.

Den udtalelse mildner på ingen måde Enhedslistens retsordfører:

»Hvis man lyver over for Folketinget, så overtræder man ministeransvarlighedsloven, hvilket kan have nogle alvorlige politiske og juridiske konsekvenser. Når Søren Gade siger, at der ikke blev ruttet med sandheden, så er det i virkeligheden en tilståelse. Hvis man med vilje fordrejer måden at sige tingene på, så offentligheden eller Folketinget ikke forstår, hvad der bliver sagt, så overtræder man loven.«