Ekspert: Masser af potentiale for mindre sundheds-bureaukrati

Der er masser af potentiale for at skære ned på omfanget af unødvendigt papirarbejde i sundhedsvæsnet, siger ekspert, efter regeringen har præsenteret plan for mindre bureaukrati.

Sygeplejersker, læger og andet sundhedspersonale bruger dagligt alt for mange timer på unødvendigt papirarbejde i stedet for at tilse patienter i sundhedsvæsnet.

Sådan har det gentagende gange lydt fra det hvidklædte personale på landets hospitaler. Det er også en af årsagerne bag et nyt udspil, som regeringen mandag lancerede med målet om at skabe et bedre hospitalsvæsen - med mindre bureaukrati og mere kvalitet.

Og der er også »masser af potentiale« for færre spildte arbejdstimer, siger Mickael Bech, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet.

»Jeg tror, det er en rigtig god ide at kigge mere skeptisk på den mikrostyring, der er i sundhedsvæsnet,« siger han.

Et af de centrale punkter i det nye udspil fra regeringen går på, at Den Danske Kvalitetsmodel skal afskaffes fra årsskiftet. Den stærkt udskældte model, der har til formål at sikre ensartet kvalitet og forebygge fejl, har været obligatorisk på de danske hospitaler siden 2005.

Modellen har i alt 82 standarder for god kvalitet, som hver indeholder krav, de hospitalsansatte skal følge i deres daglige arbejde, og det har ført til et unødigt stort bureaukrati, har kritikken tidligere lydt.

Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, betegner mængden af opgaver og krav som »et stort cirkus«, der i mange år har fået sygeplejersker til at rive sig i håret af frustration, når de for eksempel har skulle indtaste de samme informationer i to systemer eller lave dokumentation for at leve op til krav, selvom de var indfriet.

»Det er rigtig godt, der er blevet lyttet til det, vores medlemmer giver udtryk for - at de bruger alt for meget tid på noget, der ikke kommer patienterne til gode,« siger Grete Christensen.

Sygeplejerskerne vurderede selv i en undersøgelse fra Megafon og Dansk Sygeplejeråd fra tidligere i april i år, at fire millioner af arbejdstimer årligt spildes på unødvendig dokumentation, hvilket svarer til 2.400 fuldtidsstillinger. Og de seneste år er de unødvendige opgaver steget markant, lyder det fra sygeplejerskerne.

Det billede genkender Mickael Bech, som dog understreger, at der stadig er meget papirarbejde, der giver mening og fortsat skal udføres.

»Jeg tror også, det stadig er vigtigt, at vi løbende følger og monitorerer kvalitet, så man kan se, hvor man kan justere eller lave en målrettet indsats,« siger han.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil da heller ikke kaste alt registrering over bord, forklarer han.

»Vi skal have nogle få, ambitiøse kvalitetsmål, som så bliver fulgt op af mål på de enkelte hospitaler,« siger ministeren.

Men patienter skal dog ikke forvente, at arbejdet med at få vendt den tiårige tradition med overdokumentation på kort tid vil skabe mere overskud til øget pleje og behandling på hospitalerne, forklarer Mickael Bech.

»Inden euforien springer ud, skal man være varsom med, at det ikke er i morgen, vi kommer af med det,« siger han.

»Vi er nået hertil med en langsigtet indsats, og det vil også være en langsigtet indsats at lave om på det igen.«