Ekspert: Man kan ikke stoppe migranter med udviklingsbistand

Regeringens nye fokus for udviklingsbistanden vil ikke virke efter hensigten, siger seniorforsker. Udviklingsbistand er nemlig ikke midlet til at stoppe for flygtningestrømmen, lyder det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis regeringens mål med udviklingsbistanden er at stoppe migranterne, der drømmer om en fremtid i Europa, så skyder udenrigsminister Kristians Jensens (V) nye tiltage helt ved siden af.

Lars Engberg-Pedersen, ekspert i udviklingsbistand og seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), underkender udenrigsministerens plan om at bruge en større del af bistanden til projekter i migranternes nærområder i Afrika.

»De investeringer, udviklingsbistanden bidrager til, hjælper ikke på kort sigt. Folk flygter, fordi de har en masse problemer og befinder sig i en konfliktzone. Det er ikke afgørende, at der eksempelvis bliver bygget en skole til dem,« siger han.

I et interview med Berlingske fredag nævner Kristian Jensen specifikt afrikanske lande som Mali, Burkina Faso, de nordafrikanske lande og landene på Afrikas Horn som nye indsatsområder. Men det er ikke udviklingsbistand, der er løsningen på problemet, understreger Lars Engberg-Pedersen:

»De lande, som virkelig er leverandører af migranter og flygtninge, er Eritrea og Syrien, fordi der er konflikter og dårlige regeringer. Og det er jo ikke noget, som udviklingsbistanden kan gøre ret meget ved,« siger han.

»Der er brug for en helt anden indsats. Diplomatisk arbejde, internationalt samarbejde. Og det vil være fremragende, hvis Kristian Jensen vil kaste sig over det,« siger seniorforskeren.

Kristian Jensens udmeldinger om et skifte i dansk udenrigspolitik møder også kraftig modstand fra både de Radikale og Dansk Røde Kors.

Martin Lidegaard (R), udviklingsordfører for de Radikale, mener, at udenrigsministeren med sit det nye fokus blot forsøger at camouflere, at regeringen vil spare 2,6 milliarder kroner på udviklingsbistanden.

»Det her er hykleri af værste skuffe. Venstre vil jo foretage den største nedskæring i dansk udviklingsbistand i årtier, og det kan man altså ikke gøre samtidig med, at man forbedrer vilkårene for de folk, der forsøger at flygte,« siger den forhenværende udenrigsminister.

I sidste uge erklærede de Konservative, at de ikke vil være med til at spare så mange penge på udviklingsbistanden, som Venstre ønsker. Hvor Venstre vil have, at udviklingsbistanden skal udgøre 0,7 procent af BNI, bruttonationalindkomsten, vil de Konservative kun være med til at sætte den ned fra det nuværende niveau på 0,87 til 0,8 procent af BNI.

Hos Dansk Folkeparti støtter man dog op om Venstres spareplan, ligesom man også er tilhænger af planen om at forebygge migration.

»Vi er jo nødt til at lægge indsatsen der, hvor problemet er. Men vi er også nødt til at sige, at det her bare er et initiativ set i forhold til at bekæmpe den her stigende tilstrømning af asylansøgere til Europa,« siger udviklingsordfører Hans Kristian Skibby (DF).

Men Lars Engberg-Pedersen fastholder, at han ikke tror på, at regeringens middel er tilstrækkelig til at nå målet:

»Man tænker migration og sikkerhedspolitik, og tager politik med ind i udviklingsbegrebet, så principielt er det ikke forkert. Men at tro, at man kan kanalisere penge over på nye områder, så vi får stoppet strømmen af flygtninge og migranter til Europa, tror jeg ikke på.«