Drømmen om Europa: Sådan ser overlevelse ud

Familie fra Syrien var tæt på at drukne. Nu deler tusinder billedet på internettet.

Laith Majid med sin familie. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er i land.

På fast og sikker grund.

Og lige der - klokken 4:30 om morgenen på en tilfældig strandbred i Kos, Grækenland - bryder Laith Majid fra Syrien sammen, mens han knuger sine to yngste børn tæt til kroppen.

Familien klarede det. Og nu er de i sikkerhed efter en livsfarlig sejltur i en lille slidt gummibåd, der normalt blot ville have plads til tre, højst fire personer.

De var 12 på turen fra Tyrkiet.

Massiv flygtningestrøm

Billedet af Laith Majid med tårer i sine øjne er de seneste døgn gået viralt på internettet og er delt mange tusinde gange, som et symbol på den massive flygtningestrøm, der har ført over 100.000 til Europa alene i juli måned.

De fleste på flygt fra krigen i Syrien og et liv uden bomberne fra den syriske regering, oprørere og Islamisk Stat.

Fotograf Daniel Etter tog billedet på freelanceopgave for New York Times.

I et interview med CNN fortæller Etter, at alle ombord var fuldstændig gennemblødte og den lille gummibåd var tæt på at synke, da den kom i land på stranden i morgenskumringen i sidste uge.

»Blot en halv time mere, så var den helt sikkert sunket. De var alle overvældede og lettede, da de endelig kom i land. Faderen kunne næsten ikke komme ud af båden, og han måtte få hjælp af sine sønner. De græd alle i en blanding af glæde, lettelse og sorg,« siger Daniel Etter.

Drømmen om Tyskland

Moderen - der ikke ses på billedet - har tidligere arbejdet som engelsklærer i hjembyen Deir ez-Zor i Syrien, men familien håbede angiveligt at nå frem til et helt nyt liv i Tyskland.

I første omgang måtte familien dog sove i et primitivt hjemmelavet telt på en af strandene på Kos, inden de ville forsøge at komme på et skib til Athen.

På vej mod drømmen om et bedre liv. Uden tårer.