Efterretningstjenester skal overvåges

Opdateret: Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) skal ses efter i sømmene af et nyt tilsyn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks to efterretningstjenester skal ikke længere kunne skjule eventuelle ulovligheder under »hemmelighedsstemplet«. Et nyt tilsyn skal kigge Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) efter i sømmene, foreslår det såkaldte Wendler Pedersen-udvalg, der fredag fremlagde konklusionen på 14 års arbejde.

- Det foreslås i den forbindelse, at der ved lov oprettes et uafhængigt tilsyn med PET og FE, som efter klage eller af egen drift påser, at efterretningstjenesterne overholder reglerne, lyder det blandt andet i betænkningen.

Det nye tilsyn skal ifølge Wendler Pedersen-udvalget sørge for, at der etableres en indirekte indsigt i personoplysninger, som PET og FE behandler.

- Indirekte indsigt indebærer, at det ikke er personen selv, som opnår ret til indsigt, men at den uafhængige tilsynsmyndighed efter anmodning fra en borger skal undersøge, om efterretningstjenesterne uberettiget behandler oplysninger om den pågældende. Tilsynet kan endvidere pålægge PET og FE at give hel eller delvis indsigt, skriver udvalget.

Justitsminister Morten Bødskov (S) mener, at anbefalingen fra Wendler Pedersen-udvalget er et stort skridt i den rigtige retning.

- Det er vigtigt, at vi fortsætter den modernisering af efterretningstjenesterne, og der er mere åbenhed et stort skridt, siger han umiddelbart efter præsentationen af udvalget betænkning. Han bliver fulgt op af forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

- Det er vigtigt at finde balancen mellem borgernes tryghed på den ene side og på den anden side påpasselighed med at behandle de oplysninger, der bliver registreret, siger forsvarsministeren.

De to ministre ville helst undgå at komme ind på, hvad det nye tilsyn konkret kan gøre for personer, der vil vide, om de har været eller er i PETs søgelys.

- Betænkningen vil nu blive sendt i høring, så vi kan samle det bedst mulige grundlag for den videre politiske proces. Når høringen er gennemført, vil regeringen gennemgå de input, der kommer. Derefter vil vi så tage endeligt stilling til lovudkastets udformning, lyder det i en fælles udtalelse fra Morten Bødskov og Nick Hækkerup.

Den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen er overrasket over, at Wendler Pedersen-udvalget anbefaler, at et nyt tilsyn skal have adgang til alle informationer, som PET ligger inde med.

- Det er jo ikke ensbetydende med, at man åbenbarer alle PETs oplysninger. Men man får adgang til dem, og det er i sig selv et væsentligt skridt, som jeg slet ikke havde forventet. Det lover rigtig godt, siger han.

- Dermed kommer man faktisk på højde med efterretningstjenesterne i sammenlignelige lande, som vi har haltet gevaldigt efter, fortsætter Bonnichsen.

Den tidligere operative chef i PET glæder sig ikke mindst på sine tidligere kollegaers vegne.

- Det er også en garant for de meget dygtige og flittige medarbejdere i PET, der gang på gang i tidens løb er blevet udlagt som skurke. Nu får de muligheden for at vise, at deres arbejde sagtens kan tåle kontrol, siger en tilfreds Hans Jørgen Bonnichsen.

Betænkningen fra Wendler Pedersen-udvalget bliver nu sendt i høring frem til juni, hvorefter politikerne skal tage stilling til anbefalingerne.

Wendler Pedersen-udvalget blev nedsat i april 1998 og har kostet 1,2 millioner kroner. Udvalget er opkaldt efter den tidligere højesteretsdommer Hugo Wendler Pedesersen, der også er formand for udvalget.

Der er på nuværende tidspunkt et bredt politisk flertal for mere kontrol med Politiets Efterretningstjeneste.