Efter tre måneders bejlen til danskerne: Partiet Fremad er milevidt fra stemmesedlen

Siden Fremad blev stiftet for snart tre måneder siden, har det kun indhentet cirka en tiendedel af de vælgererklæringer, som stifterne skal bruge for at komme på stemmesedlen til næste folketingsvalg. Partiet har lagt sig i et svært politisk område, siger valgforsker.

Christina Egelund fra partiet Fremad slår fast, at der er konkret politik på vej. Det er nødvendigt, at partiet viser vælgerne, hvordan det differentierer sig fra de andre, siger valgforsker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

De blev lanceret i frisk blæsevejr på Sydstranden i Dragør, men her tre måneder senere er der noget mere vindstille omkring partiet Fremad.

Hvis et parti ønsker at komme på stemmesedlen til det kommende folketingsvalg, skal det bruge 20.182 vælgererklæringer, og Fremad har i skrivende øjeblik kun indsamlet 2.347 af slagsen.

Derfor er der altså en klar udfordring i sigte for Fremad, som blev stiftet af de to tidligere Liberal Alliance-politikere Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund, mener valgforsker på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

»Der plejer at være en stor stigning i tilstrømningen af vælgererklæringer i starten. Derefter mister medierne interessen for nyheden, og så kan det være svært at holde gryden i kog,« siger Kasper Møller Hansen.

Han påpeger desuden, at partiet har placeret sig i et svært område af dansk politik, hvor flere andre partier også befinder sig.

»Partiet prøver at lægge sig på en højreorienteret økonomisk politik og en venstreorienteret værdipolitik, hvor både Radikale Venstre og Venstre i nogen udstrækning også gerne vil være,« siger han.

Han påpeger, at nu når den første store tilstrømning af vælgererklæringer er ovre, er det tid for Fremad at melde noget klar politik ud.

»De skal skabe opmærksomhed om, at de politisk vil noget andet end de højreorienterede radikale eller de venstreorienterede venstrefolk. Udfordringen er, at de skal kommunikere klart ud, at de er noget nyt. De skal komme ud med noget politik,« siger Kasper Møller Hansen.

Klar politik på vej

Fremads politiske ordfører og næstformand, Christina Egelund, er til dels enig i, at det politiske farvand, som partiet sejler rundt i, ikke er uberørt.

»Vores pointe er så bare, at der ikke findes et parti, hvor man kan få den rene vare. Et parti, der gerne vil have Jakob Ellemann-Jensen som statsminister, men som går ind for en mere klassisk liberal værdipolitik, end burkaforbud og ansigtsgodkendelse er,« siger Christina Egelund.

Det er også derfor, hun ikke mener, at Fremads to partimedlemmer lige så godt kunne tilhøre den mere venstreorienterede fløj af Venstre.

Christina Egelund er desuden enig i, at det er svært at råbe højt, når man står i midten med en vare, der i høj grad består af en kombination af flere holdninger. Der mener hun, at det er lettere at råbe højt, når man som for eksempel Stram Kurs bare vil have indvandrere ud af landet.

Hun slår dog fast, at partiet er på vej med politiske holdninger.

»Vi kommer snart med nogle politiske udmeldinger, som kommer til at kredse om partiets mærkesager: en mere fair udlændingepolitik, klima, personlig frihed, og så arbejder vi med politikudvikling på kultur- og socialområdet,« siger Christina Egelund.

Imidlertid vil hun endnu ikke afsløre, hvornår der kommer noget ud, eller hvad det konkret kommer til at handle om.