DF-ekspert er på ingen måde overrasket: »Det er hele partiet, som simpelthen befinder sig i en dyb, dyb krise«

DF-leder Kristian Thulesen Dahl mangler karisma, og partiet er ved at blive kvalt i sin egen succes. Den erfarne DF-kender Erik Meier Carlsen giver sin vurdering af Dansk Folkepartis dagsform.

»Vi er vidne til et kollaps, som efterlader dem nærmest lidt ynkelige. Det er utroligt primitivt og taktisk meget uheldigt,« mener Erik Meier Carlsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis unge håb, Peter Kofod, formåede ikke at løfte arven efter Morten Messerschmidts historisk flotte valgresultat i 2014, hvor han høstede næsten en halv million personlige stemmer.

Dansk Folkeparti går fra fire mandater i Europa-Parlamentet til kun ét enkelt. Partiet er mere end halveret, og selv på DF-leder Kristian Thulesen Dahls hjemegn har vælgerne på ingen måde vist nåde. I Vejle Nord-kredsen er DF, som blev det klart største parti ved det forrige europaparlamentsvalg, gået fra 29,3 procent af stemmerne til nu kun 14,4 procent.

Det er kendsgerningerne efter en historisk valgaften.

Størrelsen af vælgerlussingen er tilsyneladende kommet bag på mange. Men ikke på Erik Meier Carlsen, som har fulgt partiet tæt gennem mange år.

»Dansk Folkeparti har i længere tid været på vej mod dette niveau i målinger – også på nationalt plan. Det er hele partiet, som simpelthen befinder sig i en dyb, dyb krise. De formår slet ikke at stille noget op, og man kan simpelthen se på Kristian Thulesen Dahl, at han ikke har det godt,« forklarer Erik Meier Carlsen.

Han har i flere år fulgt indvandrerdebatten og betragtes som en af de bedste kendere af Dansk Folkeparti. I 2000 udgav Erik Meier Carlsen bogen »De overflødiges oprør«, som forudså højrefløjspartiernes, herunder Dansk Folkepartis, succes.

Erik Meier Carlsen peger på, at det er en bred vifte af bevægelser og fejl, som sender Dansk Folkeparti på vælgerderoute. Berlingske gennemgår her et par af de væsentligste tendenser med den erfarne politiske iagttager:

Er Thulesen Dahl den rigtige?

Kristian Thulesen Dahl er kendt for at sidde særdeles sikkert i sadlen som partileder, og det er ikke ventet, at partiets valgnederlag vil få baglandstropperne til at kræve ny formand, som man i lignende situationer har set det i andre partier.

Ifølge Erik Meier Carlsen mangler DF-lederen sin forgængers karisma, hvilket er en væsentlig årsag til valgnederlaget.

»Pia Kjærsgaard talte i et direkte og ukompliceret sprog, og hun gav en stemme til de vælgere, som følte sig fremmedgjorte af den politiske elite. Men dette er ikke Thulesen Dahls stærke side. Han har vist sig at være en meget behændig og dygtig politiker gennem det lange løb siden 2001, men han er akademisk at høre på og taler på en anden måde end Pia Kjærsgaard. Han falder i ét med resten af politikerne på Christiansborg. Nu er det tydeligt, at det er et problem,« vurderer Erik Meier Carlsen.

Den politiske iagttager peger desuden på, at den politiske udvikling ikke går Dansk Folkepartis vej. Eksempelvis har Brexit vist mange vælgere, at det kan have konsekvenser at vende ryggen til det internationale samarbejde.

»Den store tilstrømning af flygtninge og migranter i 2015 har overrumplet befolkningen. Men det er i høj grad EUs initiativer, som løser problemerne, som vi ser det med aftalen med Tyrkiet og de nordafrikanske lande. Der er en voksende forståelse i befolkningen af, at dette skal håndteres internationalt, mens Dansk Folkeparti er gået i en stik modsat retning,« siger Erik Meier Carlsen.

Erik Meier Carlsen

»Vi er vidne til et kollaps, som efterlader dem nærmest lidt ynkelige.«


Han mener, at samme tendens gør sig gældende i den nationale debat. Dansk Folkeparti vil således sætte en stopper for integrationen gennem det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken.

»Partiet hævder, at det har sat en stopper for integrationen, men det er ikke rigtigt. Der er stort set kun kommet nogle fortolkelige tekster ud af det. Samtidig er det ved at gå op for større dele af befolkningen, at integrationen er vigtig, og at det går bedre, fordi man får folk i arbejde.«

Rod i økonomien

På valgaftenen pegede DFere på den såkaldte Meld og Feld-skandale som årsag til, at vælgerne svigter. Sagen plager nu partiet på tredje år, uden at EU-systemet har fundet en afklaring.

Erik Meier Carlsen mener ikke, at selve sagen er et stort problem, fordi den typiske DFer ikke har store moralske kvaler ved substansen i sagen. Han mener dog, at partiledelsen selv gjorde sagen til et stort problem for vælgerne.

»Jeg tror ikke, den typiske DF-vælger synes, det er en stor forbrydelse, at man bruger EU-penge på partiets egne aktiviteter i stedet for at føre EU-propaganda. I det omfang, sagen har skadet DF, skyldes det alene den måde, partiet har håndteret sagen på. Det var en meget primitiv krisehåndtering at lægge hele skylden på Morten Messerschmidt, som et historisk stort antal mennesker havde stemt på halvandet år tidligere. Partitoppen var udmærket klar over, hvad der foregik i den sag, og det kan vælgerne gennemskue.«

Svært ved at tackle nederlag

Erik Meier Carlsen ser den store valgsejr ved folketingsvalget i 2015 som et problem for partiet i dag. Valget gav Dansk Folkeparti 37 mandater og gjorde partiet til det største i blå blok. Det ødelagde samtidig grundlaget for den stabile alliance, partiet har haft med Venstre siden 2001, forklarer den politiske iagttager.

»Dansk Folkeparti åd sig meget voldsomt ind på Venstres vælgermasse, hvilket betød, at Lars Løkke Rasmussen (V) ikke var interesseret i at give partiet nogen sejre, som Anders Fogh Rasmussen (V) havde gjort op gennem nullerne, hvor DF primært tog vælgere fra Socialdemokratiet,« siger han.

Dansk Folkeparti har i det hele taget været vant til at fejre valgaftenerne med smil og jubel, mens partiet langsomt er gået frem valg efter valg siden stiftelsen i 1995. Aftenens vælgerlussing åbenbarer, at partiet tilsyneladende har svært ved at håndtere sine nederlag, mener Erik Meier Carlsen.

Han henviser til, at tidligere partileder og nuværende formand for Folketinget Pia Kjærsgaard gik på scenen under valgaftenen og gættede på, at nederlaget kunne skyldes såkaldte »klimatosser«, som alene går op i klimaet. En politisk bevægelse, som Dansk Folkeparti ikke er en del af.

»Vi er vidne til et kollaps, som efterlader dem nærmest lidt ynkelige. Det er utroligt primitivt og taktisk meget uheldigt,« mener Erik Meier Carlsen.