Derfor er K med i rød klimaaftale

Som det eneste borgerlige parti er de Konservative sammen med Enhedslisten og SF gået med i en bred aftale med regeringen om en klimalov.

- Den her aftale er grøn og erhvervsvenlig, forklarer Mike Legarth (K) om hvorfor han parti som det - indtil videre - eneste borgerlige støtter dagens klimaaftale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er lykkedes regeringen og SF at lande en aftale om en ny klimalov, som både Enhedslisten og de Konservative er tilfredse med.

De Konservative gik til forhandlingerne om klimaaftalen med et klokkeklart krav om, at konkurrenceevnen skal styrkes, og at indsatsen på klimaområdet skal skabe job – ikke koste job.

»Det Konservative Folkeparti er et grønt og et erhvervsvenligt parti, og den her aftale er grøn og erhvervsvenlig. Vi har hele tiden sagt, at klimaindsatsen skal sørge for at styrke virksomheders konkurrenceevne og skabe arbejdspladser. Det har vi nu slået fast med syvtommersøm, for det er en del af den her aftale,« siger partiets energiordfører, Mike Legarth (K).

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) må i første omgang tage til takke med, at de Konservative er det eneste borgerlige parti, der bakker op om aftalen. Venstre og Dansk Folkeparti er inviteret til et møde torsdag eftermiddag, hvor det skal afklares, om de vil tilslutte sig klimaloven.

Mike Legarth vil dog gerne fastslå, at aftalen skal fastholdes, hvis regeringen efter næste valg bliver borgerlig.

»Vi sælger selvfølgelig ikke ud. Vi mener godt, at vi kan nå målsætningerne i klimaaftalen om reduktionen af CO2, men det kræver, at det kan ske samtidig med, at vi bevarer virksomheders konkurrenceevne, og at vi skaber arbejdspladser,« siger han.

Klimaaftalen betyder blandt andet, partierne står bag regeringens mål om, at CO2-udledningen i 2020 skal være reduceret med 40 procent i forhold til 1990. Derudover forpligter fremtidige klima- og energiministre sig til mindst hvert femte år at fremsætte nationale klimamålsætninger.

Enhedslisten godkendte aftalen via telefon torsdag morgen, og partiets klima- og energiordfører, Per Clausen (Ø), meddeler i en skriftlig kommentar, at han er tilfreds med aftalen, som han kalder »ambitiøs«.

Han glæder sig blandt andet over, at reduktionen med 40 procent nu er et mål, som regeringen og aftaleparterne forpligter sig til – også efter et valg.

Aftalen indebærer desuden, at der nedsættes et klimaråd bestående af uafhængige eksperter, som skal rådgive regeringen om, hvordan klimamålene kan nås. En vigtig del af aftalen, lyder det fra klima- og energiministeren.

»Vi har indgået en bred og historisk aftale, der virkelig knæsætter klimapolitikken i Danmark. Vi kommer til at lave en klimalov, der nedsætter et klimaråd. Det betyder, at vi får en uafhængig ekspertgruppe til at se på vores klimapolitik fremover. Og vi får bindende målsætninger fremsat over for Folketinget hvert femte år,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Ministeren roser de Konservative for at være med, og han understreger, at det borgerlige parti har meldt sig blandt de partier, »der tager ansvar for klimaet«.

»Vi har først lavet en stor energiaftale, som de Konservative også var en del af. Så har vi bagefter lavet en klimaplan, og nu kommer der en klimalov. Det betyder, at klimapolitikken i Danmark nu har fundet sit fremadrettede ståsted. Vi kommer med de redskaber, vi har i hånden nu, til at lave den mest ambitiøse grønne omstilling, som stadigvæk bevarer job og skaber arbejdspladser, som verden endnu har set,« siger Rasmus Helveg Petersen.