Danskere vil give flere penge til psykiatrien

En rundspørge viser, at et flertal af danskerne gerne vil have flere penge til det psykiatriske område, så det ligestilles med behandling af fysiske skader.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal i højere grad være ligestilling mellem behandling af fysiske og psykiske skader. Det mener et flertal af danskerne i en rundspørge, som Epinion har foretaget for organisationen Bedre Psykiatri.

Her svarer to ud af tre danskere, at de mener, at flere penge til behandling af psykiske sygdomme er en forudsætning for en reel ligestilling.

I dag er der stor forskel på bevillinger til det fysiske og psykiatriske område. Ifølge Bedre Psykiatri har der i perioden 2007-2011 været et årligt efterslæb på 1,8 milliarder kroner på det psykiatriske område i forhold til det fysiske.

»Det er et vink med en vognstang til politikerne om, at ligestilling af psykiatri er vigtigt, men at danskerne også mener, at det koster penge, hvis der skal være ligestilling,« siger Bedre Psykiatris generalsekretær, Thorstein Theilgaard.

Han erkender, at der er forskel på de to områder, da en strålekanon og en psykiater ikke koster det samme. Men den store forskel over årrækken taler stadig for sig selv.

»Selvfølgelig er alt ikke sammenligneligt. Men man kan se, at det ikke er psykiatrien, der har stået øverst på dagsordenen, når det er kommet til finansloven. Tværtimod,« siger Thorstein Theilgaard.

Regeringen har tidligere lovet flere penge til psykiatrien og en ligestilling på sundhedsområdet, hvilket Bedre Psykiatri håber, bliver ført ud i livet, når regeringen og den nye sundhedsminister, Nick Hækkerup (S), om kort tid lancerer en samlet handlingsplan for psykiatrien.