Danske kvinder rykker til venstre

Over halvdelen af de danske kvinder stemmer til venstre for midten, viser en ny rapport, der konkluderer, at mænd og kvinder de seneste 30 år er rykket politisk længere og længere fra hinanden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

5. juni er det 100 år siden kvinder fik stemmeret, og selv om verden har ændret sig dramatisk siden 1915, stemmer kvinder i ovejende grad på partier, der har de kvindelige værdier som mærkesager.

I 2011 stemte således 11 procentpoint flere kvinder end mænd på rød blok, og de seneste målinger på området viser, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ville blive genvalgt uden problemer, hvis det alene var kvinderne, der skulle bestemme. Det skriver Kristeligt Dagblad.

»Man kunne egentlig forestille sig, at mænd og kvinder ville blive mere politisk ens i takt med, at der nu er en tredjedel af familierne, hvor kvinderne tjener mere end deres mænd. Men de politiske holdninger bliver mere og mere forskellige. Mændene ønsker lavere skat og tror i højere grad på markedskræfterne. Kvinderne forsvarer i højere grad velfærdsstaten,« siger professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet, forfatter til bogen »Efter stemmeretten: Køn, demokrati og velfærd gennem 100 år«.

At flere kvinder end mænd er venstreorienterede er ifølge leder af Kvindemuseet i Aarhus, Merete Ipsen, dog ikke overrasket over. Hun påpeger, at kvinderne historisk set har haft ansvaret for det nære og familien, og det er disse værdier, velfærdsstaten i vid udstrækning har videreført, og som de venstreorienterede partier prioriterer.

Den store forskel kan dog eventuelt forklares med, at kvindernes støtte til rød blok i høj grad også er et generationsspørgsmål. Ifølge professor emeritus ved Aarhus Universitet Søren Risbjerg Thomsen er det især midaldrende kvinder, der var unge i 1970erne, som stemmer rødt.

»Generationer er vigtigere end alder, når det gælder politisk tilhørsforhold. Det er i de unge år, de politiske ideer dannes. De unge stemmer i stigende grad borgerligt, og derfor kan man godt forestille sig, at kvinder i fremtiden bliver mere blå, siger han.

En undersøgelse fra Analyse Danmark viste dog tidligere på ugen, at blå blok ikke skal regne med flere kvindelige stemmer lige foreløbig. Undersøgelsen, som Avisen.dk har fået lavet, viser nemlig, at partiet Venstre har mistet hver fjerde kvindelige vælger siden sidste valg.